Page 21 - BCC - BAHAR 2022 SAYI 11
P. 21
aslında kahvenin yanında yetişen bitkilerle, toprağın yapısıyla
alakalı unsurlardır.
devamlılığını sağlamak çok da Peki sıradan bir müşteri, kahve seçimi yaparken nelere
zor olmuyor. Tüm bunlar göz dikkat etmelidir? İyi kahve nasıl seçilir?
önünde bulundurulduğunda Bence en önce kahvenin kavrulma tarihine bakmak gerekir.
aslında biz de pandemi Kahvenin kavrulduktan sonra 7-10 gün arası degassing süreci
döneminde memur gibi çalıştık vardır. Yani kahve ortalama 7 gün boyunca gaz salınımına devam
ve bu sayede ayakta kaldık eder. Bu süre içerisinde o kahve içilmemeli ve satılmamalıdır.
diyebilirim. 10 ila 30 gün arası kahveden en fazla verim alınan dönemdir.
Söylediğim gibi, kahve Tadım notlarındaki özelliklerin yakalanabileceği zamandır bu.
bambaşka bir derya artık. 30’uncu günden sonra o eğri aşağı doğru gitmeye başlar.
Üçüncü nesille birlikte nitelikli Kısaca iyi bir kahve içmek istiyorsanız, kavrulma tarihine dikkat
kahvenin arka yüzü ortaya çıktı etmelisiniz. 6 aylık- 1 yıllık kahveler içilmemelidir örneğin. Bir
diyebilirim. Roasterlar çıktı, artık yerden kahve alınırken çekirdeğe de göz gezdirebilirsiniz.
herkes kendi profilini oluşturup, Kavurma profili de önemlidir bu noktada. Çekirdek koyu mu
kahveyi buna göre kavuruyor. kavrulmuş, açık mı kavrulmuş o da önemli. Bizim tavsiyemiz
Kavurma stillerine göre açık kavrulmuş çekirdeklerin tercih edilmesi. Açık kavrulmuş
çekirdeklerden bambaşka tatlar çekirdeklerde tat skalası daha geniş ve daha kompleks olur.
çıkıyor. Çiçeksi tatlar, meyve Eğer kavrulma çok fazlaysa ve yağlı bir çekirdekse nötrleşir
tatları, yüksek asidite, düşük ve sıradan, köz tadı alınan bir çekirdek olur.
asidite, yoğun gövde gibi… Yine kahve seçiminde kahvenin kişiye özel mi yoksa makinede
İnsanlar çekirdekle istedikleri mi demlendiği de önemli. Makinede demlenmiş kahve alırken
gibi oynayıp, çekirdeğin
kendine has özelliğini ortaya
çıkarabiliyor. İşin içine girdikçe
süreç uzadıkça uzuyor aslında,
insan sıkılmıyor, ilgisi sürekli
artıyor. Bir de kahve tamamı
ithal olan bir üründür, Türkiye’de
yetişmez. Bu da insanda bir
merak unsuru oluşturuyor
aslında. Çekirdeğin nereden
geldiğini araştırıyorsunuz,
yandaki tarlada ne yetişmiş
onu araştırıyorsunuz. Kahve
çekirdeği sünger gibidir.
Kahve çekirdeği çiftliğini
oluşturursunuz, yanına çilek
ekersiniz ve kahve o kokuyu
çeker. Tadım notlarında yazar
belki görmüşsünüzdür, çilek,
dağ çileği, papaya vs. Bunlar
20 |bcccatering.com.tr TADINDA ZAMANINDA BAHAR 2022 SAYI 11 bcccatering.com.tr | 21