Page 21 - BCC - BAHAR 2022 SAYI 11
P. 21

aslında kahvenin yanında yetişen bitkilerle, toprağın yapısıyla
                  alakalı unsurlardır.


 devamlılığını sağlamak çok da   Peki sıradan bir müşteri, kahve seçimi yaparken nelere
 zor  olmuyor.  Tüm  bunlar  göz   dikkat etmelidir? İyi kahve nasıl seçilir?
 önünde  bulundurulduğunda  Bence en önce kahvenin kavrulma tarihine bakmak gerekir.
 aslında  biz  de  pandemi  Kahvenin kavrulduktan sonra 7-10 gün arası degassing süreci
 döneminde memur gibi çalıştık   vardır. Yani kahve ortalama 7 gün boyunca gaz salınımına devam
 ve bu sayede ayakta kaldık   eder. Bu süre içerisinde o kahve içilmemeli ve satılmamalıdır.
 diyebilirim.     10 ila 30 gün arası kahveden en fazla verim alınan dönemdir.

 Söylediğim  gibi,  kahve  Tadım notlarındaki özelliklerin yakalanabileceği zamandır bu.
 bambaşka  bir  derya  artık.  30’uncu  günden  sonra  o  eğri  aşağı  doğru  gitmeye  başlar.
 Üçüncü nesille birlikte nitelikli   Kısaca iyi bir kahve içmek istiyorsanız, kavrulma tarihine dikkat
 kahvenin arka yüzü ortaya çıktı   etmelisiniz. 6 aylık- 1 yıllık kahveler içilmemelidir örneğin. Bir
 diyebilirim. Roasterlar çıktı, artık   yerden kahve alınırken çekirdeğe de göz gezdirebilirsiniz.
 herkes kendi profilini oluşturup,   Kavurma profili de önemlidir bu noktada. Çekirdek koyu mu
 kahveyi buna göre kavuruyor.   kavrulmuş, açık mı kavrulmuş o da önemli. Bizim tavsiyemiz
 Kavurma  stillerine  göre  açık kavrulmuş çekirdeklerin tercih edilmesi. Açık kavrulmuş
 çekirdeklerden bambaşka tatlar   çekirdeklerde tat skalası daha geniş ve daha kompleks olur.
 çıkıyor. Çiçeksi tatlar, meyve   Eğer kavrulma çok  fazlaysa ve yağlı bir çekirdekse nötrleşir
 tatları, yüksek asidite, düşük   ve sıradan, köz tadı alınan bir çekirdek olur.
 asidite, yoğun gövde gibi…   Yine kahve seçiminde kahvenin kişiye özel mi yoksa makinede
 İnsanlar  çekirdekle  istedikleri   mi demlendiği de önemli. Makinede demlenmiş kahve alırken
 gibi  oynayıp,  çekirdeğin
 kendine has özelliğini ortaya
 çıkarabiliyor. İşin içine girdikçe
 süreç uzadıkça uzuyor aslında,
 insan sıkılmıyor, ilgisi sürekli
 artıyor. Bir de kahve tamamı
 ithal olan bir üründür, Türkiye’de
 yetişmez. Bu da insanda bir
 merak  unsuru  oluşturuyor
 aslında. Çekirdeğin nereden
 geldiğini  araştırıyorsunuz,
 yandaki tarlada ne yetişmiş
 onu araştırıyorsunuz. Kahve
 çekirdeği  sünger  gibidir.
 Kahve  çekirdeği  çiftliğini
 oluşturursunuz, yanına çilek
 ekersiniz ve kahve o kokuyu
 çeker. Tadım notlarında yazar
 belki görmüşsünüzdür, çilek,
 dağ çileği, papaya vs. Bunlar





 20 |bcccatering.com.tr  TADINDA ZAMANINDA  BAHAR 2022 SAYI 11                              bcccatering.com.tr | 21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26