Page 22 - BCC - BAHAR 2022 SAYI 11
P. 22

ne zaman demlendiğini sorabilirsiniz.
                                                             Demlendikten 15 dakika sonra kahve
                                                             bayatlamaya  başlar.  Demlenmesinin
                                                             üzerinden 15 dakika geçmiş kahveleri                                Demlemenin uzaması da kahve tadının
                                                             almanızı önermeyiz bu noktada.                                      acılaşmasına neden olabiliyor.

                                                             Kavrulma tarihiyle birlikte kahve                                   Aeropress’te kahve demlenirken 3-4 bar
                                                             yapımında         kullanılan       ekipmanlar                       civarında manuel bir basınç uygulanıyor.
                                                             da önemli. Her ekipmanla iyi kahve                                  Hemen hemen espresso makinesindeki
                                                             yapılmaz.        Öğütücü,         arıtma       ve                   mantığa benziyor. Aeropress aslında
                                                             kullanılan su da önemlidir.  Bir yere                               dağcıların kullandığı bir alet. Plastik
                                                             gidip kahve içmek istediğinizde                                     ve kolay kırılmayan bir alet çünkü.
                                                             çekirdeğin           kavrulma           tarihini,                   Daha kolay kahve demleyebilmek için
                                                             kullanılan      ekipmanı,        suyu      hatta                    yapılmış bir alet. Onun da bir filtresi var,
                                                             kahveyi sütlü tercih ediyorsanız sütün                              yukarıdan basınç uygulayarak demleme
                                                             markasını bile sorabilirsiniz aslında.                              gerçekleştiriliyor.

                                                             Kişiye Özel Demleme
                                                             Yöntemlerinin Yarattığı Fark
                                                             Nedir?


                                                             Üçüncü  nesil  dediğimiz  şey  aslında
                                                             kişiye özel demleme yöntemleri.
                                                             Pour over olarak adlandırıyoruz
                                                             bu      yöntemleri.          Bu       demleme


          yöntemlerinde aslında olaya direkt müdahale edebiliyoruz. Manuel
          bir  demleme  yapıyoruz.  İstediğimiz  kalitede,  incelikte ya  da  kalınlıkta
          öğütebiliyoruz kahveyi. Suyu istediğimiz sıcaklığa çıkarıp, demlemeyi
          istediğimiz sürede bitirebiliyoruz. Burada amaç daha iyi bir demleme
          yapabilmek ve her zaman taze kahveye ulaşabilmek. Makinede yapılan
          filtre kahvede bu olmuyor. Diyelim ki 1 litre kahveyi demliyorsunuz ama
          müşteri yarım saat sonra geliyor, bayat kahve vermiş oluyorsunuz. Fakat
          pour over demleme tekniklerinde istenen çekirdekle kişiye özel demleme
          yapabiliyorsunuz. Pour over demlemenin başkenti Japonya diyebiliriz.
          Aslında yeni pek çok demleme yöntemi var, sürekli yeni yöntemler de
          çıkıyor. Ama şu an 3 yöntem diğerlerine göre daha popüler diyebiliriz.
          Bunlar da V-60 , Chemex ve Aeropress.

          Üçüncü Dalga Demleme Yöntemlerinden V-60, Chemex ve Aeropress
          Arasındaki Farklar Nelerdir?

          Bu yöntemlerin hepsi pour over yöntemler. V-60’ta 60 derecelik bir açı var,
          adını da buradan alıyor. Demleme bölmesinde 60 derecelik açı ve spiraller
          var. Burada oluşan girdap sayesinde kahve ve suyun en iyi şekilde buluşması
          sağlanıyor. Diğer iki yönteme göre en iyi sonuç V-60’ tan alınıyor.

          Chemex  esasında Alman bilim  adamları  tarafından laboratuvarlarda
          kullanılan bir alet. Bu yöntemde demleme biraz daha uzun sürüyor.




             22 |bcccatering.com.tr                                                              TADINDA ZAMANINDA             BAHAR 2022 SAYI 11                                                                  bcccatering.com.tr | 23
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27