Page 22 - BCC - BAHAR 2022 SAYI 11
P. 22
ne zaman demlendiğini sorabilirsiniz.
Demlendikten 15 dakika sonra kahve
bayatlamaya başlar. Demlenmesinin
üzerinden 15 dakika geçmiş kahveleri Demlemenin uzaması da kahve tadının
almanızı önermeyiz bu noktada. acılaşmasına neden olabiliyor.
Kavrulma tarihiyle birlikte kahve Aeropress’te kahve demlenirken 3-4 bar
yapımında kullanılan ekipmanlar civarında manuel bir basınç uygulanıyor.
da önemli. Her ekipmanla iyi kahve Hemen hemen espresso makinesindeki
yapılmaz. Öğütücü, arıtma ve mantığa benziyor. Aeropress aslında
kullanılan su da önemlidir. Bir yere dağcıların kullandığı bir alet. Plastik
gidip kahve içmek istediğinizde ve kolay kırılmayan bir alet çünkü.
çekirdeğin kavrulma tarihini, Daha kolay kahve demleyebilmek için
kullanılan ekipmanı, suyu hatta yapılmış bir alet. Onun da bir filtresi var,
kahveyi sütlü tercih ediyorsanız sütün yukarıdan basınç uygulayarak demleme
markasını bile sorabilirsiniz aslında. gerçekleştiriliyor.
Kişiye Özel Demleme
Yöntemlerinin Yarattığı Fark
Nedir?
Üçüncü nesil dediğimiz şey aslında
kişiye özel demleme yöntemleri.
Pour over olarak adlandırıyoruz
bu yöntemleri. Bu demleme
yöntemlerinde aslında olaya direkt müdahale edebiliyoruz. Manuel
bir demleme yapıyoruz. İstediğimiz kalitede, incelikte ya da kalınlıkta
öğütebiliyoruz kahveyi. Suyu istediğimiz sıcaklığa çıkarıp, demlemeyi
istediğimiz sürede bitirebiliyoruz. Burada amaç daha iyi bir demleme
yapabilmek ve her zaman taze kahveye ulaşabilmek. Makinede yapılan
filtre kahvede bu olmuyor. Diyelim ki 1 litre kahveyi demliyorsunuz ama
müşteri yarım saat sonra geliyor, bayat kahve vermiş oluyorsunuz. Fakat
pour over demleme tekniklerinde istenen çekirdekle kişiye özel demleme
yapabiliyorsunuz. Pour over demlemenin başkenti Japonya diyebiliriz.
Aslında yeni pek çok demleme yöntemi var, sürekli yeni yöntemler de
çıkıyor. Ama şu an 3 yöntem diğerlerine göre daha popüler diyebiliriz.
Bunlar da V-60 , Chemex ve Aeropress.
Üçüncü Dalga Demleme Yöntemlerinden V-60, Chemex ve Aeropress
Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bu yöntemlerin hepsi pour over yöntemler. V-60’ta 60 derecelik bir açı var,
adını da buradan alıyor. Demleme bölmesinde 60 derecelik açı ve spiraller
var. Burada oluşan girdap sayesinde kahve ve suyun en iyi şekilde buluşması
sağlanıyor. Diğer iki yönteme göre en iyi sonuç V-60’ tan alınıyor.
Chemex esasında Alman bilim adamları tarafından laboratuvarlarda
kullanılan bir alet. Bu yöntemde demleme biraz daha uzun sürüyor.
22 |bcccatering.com.tr TADINDA ZAMANINDA BAHAR 2022 SAYI 11 bcccatering.com.tr | 23