Page 18 - BCC - BAHAR 2022 SAYI 11
P. 18

LEZZETLİ SOHBETLER




                                                                                                                                         Sürecin en zor tarafı bu dönemde her şeyi tek başıma
                  Pandemi süreci pek çok sektörü derinden etkiledi.  Çoğu                                                                yapıyor olmamdı. Tek başıma buradayım, temizliği tek başıma
                  işletme bu süreçte kepenk indirirken, yeme- içme sektöründe                                                            yapıyorum, makineleri tek başıma açıyorum, her şeyi tek
                  hizmet veren işletmelerin bir kısmı kısıtlamalara rağmen
                  ayakta kalmayı başardı. Ankara Bestekar Sokak’ta yer alan                                                              başıma halletmek zorundayım. Çünkü biz büyük bir işletme
                  Grandala  Collective’in  işletmecisi  Özgür  Gök  ile,  pandemi                                                        değiliz, yeni açılmış bir mahalle kahvecisiydik o dönemler.
                  sürecinde işletme sahibi olmanın zorlukları ve Türkiye’de                                                              Bu şekilde yaklaşık 5 ay kadar tüm işleri kendi kendime
                  kahve kültürü üzerine konuştuk.                                                                                        döndürmeye çalıştım. Pandemi kuralları gevşeyince insanlar
                                                                                                                                         zamanla gel al  servise alıştı. Aslında Türkiye’de  take away
                                                                                                                                         kültürü çok yaygın değil. Avrupa ve Amerika’da daha yaygın
                                                                                                                                         bir kültür take away. İnsanlar karton bardakta kahvemi alayım,
                  Pandemi süreci işletmenizi nasıl etkiledi?                                                                             işe gideyim mantığıyla hareket ediyor. Yıl başına doğru insanlar
                                                                                                                                         buna da alışmaya başladı. Geldiler, kahvelerini alıp burada
                  Biz  pandemi  sürecinde  açılan  bir  işletmeyiz.  Dükkanın                                                            ayakta içmeye başladılar, alıp gitmeye başladılar. Sektör
                  inşaatını bitirip açtık, 20 gün sonra Covid yasakları başladı.                                                         biraz  daha  canlandı,  insanlar  alıştı.  Belki  farklı  bir  sektörde
                  Yaz aylarının gelmesiyle birlikte turizm sezonu da başlayınca                                                          olsaydık daha kötü etkilenebilirdik. Pek çok işletmeye göre
                  her şey yavaş yavaş normale dönmeye başladı. Biz de böyle                                                              ucuz kurtulduğumuzu söyleyebilirim.
                  olunca artık açılabiliriz diye düşündük. Bu süreçte tekrar
                  toparlandık derken 1 ay kadar çalışabildik. Sonra kısıtlamalar                                                         Neden kahve üzerine bir işletme kurmayı tercih ettiniz?
                  tekrar geldi, mart ayına kadar kapalı kaldık. Bu süreçte sabah
                  10.00’da açıp akşam 20.00’de tekrar kapatıyordum. Sadece                                                               Öncelikle, kahve tüketmekten çok keyif aldığım bir içecek.
                  gel al servis (take away) açıktı.                                                                                      Bir  de kahve  artık çok  basit bir içecek değil, bambaşka bir
                                                                                                                                         derya aslında. Kahve çekirdeğini alırsınız, ister satarsınız, ister
                                                                                                                                         satmaz bekletirsiniz. Kolay kolay bozulmayan bir ürün kahve.
                                                                                                                                         Hazır bir ürünü alıp sunuyorsunuz aslında, işin mutfağında
                                                                                                                                         yoğun bir çalışma gerekmiyor. Bir kahve dükkanı açtığınızda
                                                                                                                                         evde yaptığınız pastayı da satabilirsiniz. Çöpe atılacak çok
                                                                                                                                         fazla ürün olmuyor, gider de çok fazla olmuyor. Belli başlı
                                                                                                                                         harcamaları da minimumda tuttuğunuz zaman, işletmenin

























                                    ÖZGÜR GÖK
                          Grandala Coffee Collective








             18 |bcccatering.com.tr                                                              TADINDA ZAMANINDA             BAHAR 2022 SAYI 11                                                                  bcccatering.com.tr | 19
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23