Page 19 - BCC - BAHAR 2022 SAYI 11
P. 19
LEZZETLİ SOHBETLER
Sürecin en zor tarafı bu dönemde her şeyi tek başıma
Pandemi süreci pek çok sektörü derinden etkiledi. Çoğu yapıyor olmamdı. Tek başıma buradayım, temizliği tek başıma
işletme bu süreçte kepenk indirirken, yeme- içme sektöründe yapıyorum, makineleri tek başıma açıyorum, her şeyi tek
hizmet veren işletmelerin bir kısmı kısıtlamalara rağmen
ayakta kalmayı başardı. Ankara Bestekar Sokak’ta yer alan başıma halletmek zorundayım. Çünkü biz büyük bir işletme
Grandala Collective’in işletmecisi Özgür Gök ile, pandemi değiliz, yeni açılmış bir mahalle kahvecisiydik o dönemler.
sürecinde işletme sahibi olmanın zorlukları ve Türkiye’de Bu şekilde yaklaşık 5 ay kadar tüm işleri kendi kendime
kahve kültürü üzerine konuştuk. döndürmeye çalıştım. Pandemi kuralları gevşeyince insanlar
zamanla gel al servise alıştı. Aslında Türkiye’de take away
kültürü çok yaygın değil. Avrupa ve Amerika’da daha yaygın
bir kültür take away. İnsanlar karton bardakta kahvemi alayım,
Pandemi süreci işletmenizi nasıl etkiledi? işe gideyim mantığıyla hareket ediyor. Yıl başına doğru insanlar
buna da alışmaya başladı. Geldiler, kahvelerini alıp burada
Biz pandemi sürecinde açılan bir işletmeyiz. Dükkanın ayakta içmeye başladılar, alıp gitmeye başladılar. Sektör
inşaatını bitirip açtık, 20 gün sonra Covid yasakları başladı. biraz daha canlandı, insanlar alıştı. Belki farklı bir sektörde
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte turizm sezonu da başlayınca olsaydık daha kötü etkilenebilirdik. Pek çok işletmeye göre
her şey yavaş yavaş normale dönmeye başladı. Biz de böyle ucuz kurtulduğumuzu söyleyebilirim.
olunca artık açılabiliriz diye düşündük. Bu süreçte tekrar
toparlandık derken 1 ay kadar çalışabildik. Sonra kısıtlamalar Neden kahve üzerine bir işletme kurmayı tercih ettiniz?
tekrar geldi, mart ayına kadar kapalı kaldık. Bu süreçte sabah
10.00’da açıp akşam 20.00’de tekrar kapatıyordum. Sadece Öncelikle, kahve tüketmekten çok keyif aldığım bir içecek.
gel al servis (take away) açıktı. Bir de kahve artık çok basit bir içecek değil, bambaşka bir
derya aslında. Kahve çekirdeğini alırsınız, ister satarsınız, ister
satmaz bekletirsiniz. Kolay kolay bozulmayan bir ürün kahve.
Hazır bir ürünü alıp sunuyorsunuz aslında, işin mutfağında
yoğun bir çalışma gerekmiyor. Bir kahve dükkanı açtığınızda
evde yaptığınız pastayı da satabilirsiniz. Çöpe atılacak çok
fazla ürün olmuyor, gider de çok fazla olmuyor. Belli başlı
harcamaları da minimumda tuttuğunuz zaman, işletmenin
ÖZGÜR GÖK
Grandala Coffee Collective
18 |bcccatering.com.tr TADINDA ZAMANINDA BAHAR 2022 SAYI 11 bcccatering.com.tr | 19