Page 19 - BCC - BAHAR 2022 SAYI 11
P. 19

LEZZETLİ SOHBETLER




                  Sürecin en zor tarafı bu dönemde her şeyi tek başıma
 Pandemi süreci pek çok sektörü derinden etkiledi.  Çoğu   yapıyor olmamdı. Tek başıma buradayım, temizliği tek başıma
 işletme bu süreçte kepenk indirirken, yeme- içme sektöründe   yapıyorum, makineleri tek başıma açıyorum, her şeyi tek
 hizmet veren işletmelerin bir kısmı kısıtlamalara rağmen
 ayakta kalmayı başardı. Ankara Bestekar Sokak’ta yer alan   başıma halletmek zorundayım. Çünkü biz büyük bir işletme
 Grandala  Collective’in  işletmecisi  Özgür  Gök  ile,  pandemi   değiliz, yeni açılmış bir mahalle kahvecisiydik o dönemler.
 sürecinde işletme sahibi olmanın zorlukları ve Türkiye’de   Bu şekilde yaklaşık 5 ay kadar tüm işleri kendi kendime
 kahve kültürü üzerine konuştuk.  döndürmeye çalıştım. Pandemi kuralları gevşeyince insanlar
                  zamanla gel al  servise alıştı. Aslında Türkiye’de  take away
                  kültürü çok yaygın değil. Avrupa ve Amerika’da daha yaygın
                  bir kültür take away. İnsanlar karton bardakta kahvemi alayım,
 Pandemi süreci işletmenizi nasıl etkiledi?  işe gideyim mantığıyla hareket ediyor. Yıl başına doğru insanlar
                  buna da alışmaya başladı. Geldiler, kahvelerini alıp burada
 Biz  pandemi  sürecinde  açılan  bir  işletmeyiz.  Dükkanın   ayakta içmeye başladılar, alıp gitmeye başladılar. Sektör
 inşaatını bitirip açtık, 20 gün sonra Covid yasakları başladı.   biraz  daha  canlandı,  insanlar  alıştı.  Belki  farklı  bir  sektörde
 Yaz aylarının gelmesiyle birlikte turizm sezonu da başlayınca   olsaydık daha kötü etkilenebilirdik. Pek çok işletmeye göre
 her şey yavaş yavaş normale dönmeye başladı. Biz de böyle   ucuz kurtulduğumuzu söyleyebilirim.
 olunca artık açılabiliriz diye düşündük. Bu süreçte tekrar
 toparlandık derken 1 ay kadar çalışabildik. Sonra kısıtlamalar   Neden kahve üzerine bir işletme kurmayı tercih ettiniz?
 tekrar geldi, mart ayına kadar kapalı kaldık. Bu süreçte sabah
 10.00’da açıp akşam 20.00’de tekrar kapatıyordum. Sadece   Öncelikle, kahve tüketmekten çok keyif aldığım bir içecek.
 gel al servis (take away) açıktı.   Bir  de kahve  artık çok  basit bir içecek değil, bambaşka bir
                  derya aslında. Kahve çekirdeğini alırsınız, ister satarsınız, ister
                  satmaz bekletirsiniz. Kolay kolay bozulmayan bir ürün kahve.
                  Hazır bir ürünü alıp sunuyorsunuz aslında, işin mutfağında
                  yoğun bir çalışma gerekmiyor. Bir kahve dükkanı açtığınızda
                  evde yaptığınız pastayı da satabilirsiniz. Çöpe atılacak çok
                  fazla ürün olmuyor, gider de çok fazla olmuyor. Belli başlı
                  harcamaları da minimumda tuttuğunuz zaman, işletmenin

























 ÖZGÜR GÖK
 Grandala Coffee Collective








 18 |bcccatering.com.tr  TADINDA ZAMANINDA  BAHAR 2022 SAYI 11                              bcccatering.com.tr | 19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24