Page 23 - BCC - BAHAR 2022 SAYI 11
P. 23

ne zaman demlendiğini sorabilirsiniz.
 Demlendikten 15 dakika sonra kahve
 bayatlamaya  başlar.  Demlenmesinin
 üzerinden 15 dakika geçmiş kahveleri   Demlemenin uzaması da kahve tadının
 almanızı önermeyiz bu noktada.  acılaşmasına neden olabiliyor.

 Kavrulma tarihiyle birlikte kahve   Aeropress’te kahve demlenirken 3-4 bar
 yapımında  kullanılan  ekipmanlar  civarında manuel bir basınç uygulanıyor.
 da önemli. Her ekipmanla iyi kahve   Hemen hemen espresso makinesindeki
 yapılmaz.  Öğütücü,  arıtma  ve  mantığa benziyor. Aeropress aslında
 kullanılan su da önemlidir.  Bir yere   dağcıların kullandığı bir alet. Plastik
 gidip kahve içmek istediğinizde   ve kolay kırılmayan bir alet çünkü.
 çekirdeğin  kavrulma  tarihini,  Daha kolay kahve demleyebilmek için
 kullanılan  ekipmanı,  suyu  hatta  yapılmış bir alet. Onun da bir filtresi var,
 kahveyi sütlü tercih ediyorsanız sütün   yukarıdan basınç uygulayarak demleme
 markasını bile sorabilirsiniz aslında.  gerçekleştiriliyor.

 Kişiye Özel Demleme
 Yöntemlerinin Yarattığı Fark
 Nedir?


 Üçüncü  nesil  dediğimiz  şey  aslında
 kişiye özel demleme yöntemleri.
 Pour over olarak adlandırıyoruz
 bu  yöntemleri.  Bu  demleme


 yöntemlerinde aslında olaya direkt müdahale edebiliyoruz. Manuel
 bir  demleme  yapıyoruz.  İstediğimiz  kalitede,  incelikte ya  da  kalınlıkta
 öğütebiliyoruz kahveyi. Suyu istediğimiz sıcaklığa çıkarıp, demlemeyi
 istediğimiz sürede bitirebiliyoruz. Burada amaç daha iyi bir demleme
 yapabilmek ve her zaman taze kahveye ulaşabilmek. Makinede yapılan
 filtre kahvede bu olmuyor. Diyelim ki 1 litre kahveyi demliyorsunuz ama
 müşteri yarım saat sonra geliyor, bayat kahve vermiş oluyorsunuz. Fakat
 pour over demleme tekniklerinde istenen çekirdekle kişiye özel demleme
 yapabiliyorsunuz. Pour over demlemenin başkenti Japonya diyebiliriz.
 Aslında yeni pek çok demleme yöntemi var, sürekli yeni yöntemler de
 çıkıyor. Ama şu an 3 yöntem diğerlerine göre daha popüler diyebiliriz.
 Bunlar da V-60 , Chemex ve Aeropress.

 Üçüncü Dalga Demleme Yöntemlerinden V-60, Chemex ve Aeropress
 Arasındaki Farklar Nelerdir?

 Bu yöntemlerin hepsi pour over yöntemler. V-60’ta 60 derecelik bir açı var,
 adını da buradan alıyor. Demleme bölmesinde 60 derecelik açı ve spiraller
 var. Burada oluşan girdap sayesinde kahve ve suyun en iyi şekilde buluşması
 sağlanıyor. Diğer iki yönteme göre en iyi sonuç V-60’ tan alınıyor.

 Chemex  esasında Alman bilim  adamları  tarafından laboratuvarlarda
 kullanılan bir alet. Bu yöntemde demleme biraz daha uzun sürüyor.




 22 |bcccatering.com.tr  TADINDA ZAMANINDA  BAHAR 2022 SAYI 11                              bcccatering.com.tr | 23
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28