Page 25 - BCC - BAHAR 2022 SAYI 11
P. 25

Sağlıklı ve Dengeli Beslenmenin

                                                             Olmazsa Olmazı Baklagiller






                                 Sağlıklı ve dengeli bir beslenmenin vazgeçilmezi olan
                baklagilleri, haftada en az 3-4 kez tüketerek bağışıklık sisteminizi

                  güçlendirip pek çok hastalığa karşı kendinizi koruyabilirsiniz. En
                   büyük halk sağlığı problemlerinden biri olan obezite ile savaşta
                                   baklagiller, “değerli besin” olarak kabul edilmektedir.



                         Türkiye’de her 3 kişiden 1’i obez olarak sınıflandırılmaktadır.
                           Obezite oranları 1975 yılından bu yana yetişkinlerde 3 kat,
                       çocuk ve ergenlerde ise neredeyse 5 kat artarak, gelişmiş ve
                  gelişmekte olan ülkelerde her yaştan insanı olumsuz etkilemeye

                     başlamıştır.  Obez insanların sayısı, ülkemizde de hızla artıyor.
                      Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de 15
                 yaş üstü bireylerde obezite oranı 2008’de yüzde 15,2 iken 2014’e
                       gelindiğinde bu oran yüzde 31,1 artışla yüzde 19,9’a yükseldi.

                           Dünya Sağlık Örgütü’nün 2018-2019 yılı obezite verilerine
                      göre ise Türkiye’de her 3 kişiden 1’i obez. Sağlıklı ve besleyici
                                          sofraların en başında baklagiller yer almaktadır.



                Şeker ve yağ oranı yüksek yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor.
                     Sebze, meyve ve baklagil ağırlıklı beslenmek, düzenli egzersiz
                    ve haraketli, aktif bir yaşam sürmek obezitenin önüne geçmek
                       için altın öneriler arasında yer alıyor. Lifli gıdalarla beslenme,

                             sağlıklı ve dengeli öğünler için vazgeçilmez. Son yıllarda
                       değişen yaşam tarzının getirdiği bir sonuç olarak geleneksel
                    beslenme alışkanlıklarının yavaş yavaş terkedilmesi ile beraber
                       sağlık sorunlarının da arttığını, aşırı kilo ve obezitenin önemli

                         bir toplum sağlığı sorunu haline geldiğini kabul etmekteyiz.
                  Değerli birer vitamin, mineral, lif ve bitkisel protein kaynağı olan
                         baklagillerin sofralarımızda daha fazla yer alması gerekiyor.



                              Eskiden olduğu gibi kuru fasulye, nohut, yeşil ve kırmızı
                           mercimek, bulgur ile yapılmış sağlıklı ve lezzetli yemekleri
                               daha fazla tüketmeliyiz. Pandemi ile beraber bağışıklığı
 TALAT YILDIRIM   güçlendirmenin, sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürmenin önemini

 Operasyonel Gelişim ve                                                                 daha iyi anladık.

 Mükemeliyet Direktörü

 24 |bcccatering.com.tr  TADINDA ZAMANINDA  BAHAR 2022 SAYI 11                              bcccatering.com.tr | 25
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30