Page 20 - BCC - BAHAR 2022 SAYI 11
P. 20

aslında kahvenin yanında yetişen bitkilerle, toprağın yapısıyla
                                                                                                                                         alakalı unsurlardır.


                                                           devamlılığını sağlamak çok da                                                 Peki sıradan bir müşteri, kahve seçimi yaparken nelere
                                                           zor  olmuyor.  Tüm  bunlar  göz                                               dikkat etmelidir? İyi kahve nasıl seçilir?
                                                           önünde           bulundurulduğunda                                            Bence en önce kahvenin kavrulma tarihine bakmak gerekir.
                                                           aslında        biz      de      pandemi                                       Kahvenin kavrulduktan sonra 7-10 gün arası degassing süreci
                                                           döneminde memur gibi çalıştık                                                 vardır. Yani kahve ortalama 7 gün boyunca gaz salınımına devam
                                                           ve bu sayede ayakta kaldık                                                    eder. Bu süre içerisinde o kahve içilmemeli ve satılmamalıdır.
                                                           diyebilirim.                                                                  10 ila 30 gün arası kahveden en fazla verim alınan dönemdir.

                                                           Söylediğim             gibi,        kahve                                     Tadım notlarındaki özelliklerin yakalanabileceği zamandır bu.
                                                           bambaşka          bir     derya      artık.                                   30’uncu  günden  sonra  o  eğri  aşağı  doğru  gitmeye  başlar.
                                                           Üçüncü nesille birlikte nitelikli                                             Kısaca iyi bir kahve içmek istiyorsanız, kavrulma tarihine dikkat
                                                           kahvenin arka yüzü ortaya çıktı                                               etmelisiniz. 6 aylık- 1 yıllık kahveler içilmemelidir örneğin. Bir
                                                           diyebilirim. Roasterlar çıktı, artık                                          yerden kahve alınırken çekirdeğe de göz gezdirebilirsiniz.
                                                           herkes kendi profilini oluşturup,                                             Kavurma profili de önemlidir bu noktada. Çekirdek koyu mu
                                                           kahveyi buna göre kavuruyor.                                                  kavrulmuş, açık mı kavrulmuş o da önemli. Bizim tavsiyemiz
                                                           Kavurma            stillerine         göre                                    açık kavrulmuş çekirdeklerin tercih edilmesi. Açık kavrulmuş
                                                           çekirdeklerden bambaşka tatlar                                                çekirdeklerde tat skalası daha geniş ve daha kompleks olur.
                                                           çıkıyor. Çiçeksi tatlar, meyve                                                Eğer kavrulma çok  fazlaysa ve yağlı bir çekirdekse nötrleşir
                                                           tatları, yüksek asidite, düşük                                                ve sıradan, köz tadı alınan bir çekirdek olur.
                                                           asidite, yoğun gövde gibi…                                                    Yine kahve seçiminde kahvenin kişiye özel mi yoksa makinede
                                                           İnsanlar  çekirdekle  istedikleri                                             mi demlendiği de önemli. Makinede demlenmiş kahve alırken
                                                           gibi        oynayıp,          çekirdeğin
                                                           kendine has özelliğini ortaya
                                                           çıkarabiliyor. İşin içine girdikçe
                                                           süreç uzadıkça uzuyor aslında,
                                                           insan sıkılmıyor, ilgisi sürekli
                                                           artıyor. Bir de kahve tamamı
                                                           ithal olan bir üründür, Türkiye’de
                                                           yetişmez. Bu da insanda bir
                                                           merak         unsuru        oluşturuyor
                                                           aslında. Çekirdeğin nereden
                                                           geldiğini            araştırıyorsunuz,
                                                           yandaki tarlada ne yetişmiş
                                                           onu araştırıyorsunuz. Kahve
                                                           çekirdeği          sünger          gibidir.
                                                           Kahve         çekirdeği          çiftliğini
                                                           oluşturursunuz, yanına çilek
                                                           ekersiniz ve kahve o kokuyu
                                                           çeker. Tadım notlarında yazar
                                                           belki görmüşsünüzdür, çilek,
                                                           dağ çileği, papaya vs. Bunlar





             20 |bcccatering.com.tr                                                              TADINDA ZAMANINDA             BAHAR 2022 SAYI 11                                                                  bcccatering.com.tr | 21
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25