Page 31 - BCC - BAHAR 2022 SAYI 12
P. 31

Bahar 2022 Sayı 12                                                                       bcccatering.com.tr
















                                             Nasıl iyi Bir Şef Olunur?
                 Aşçılık son yılların en fazla talep gören mesleği olarak karşımıza çıkmaya başladı.  Turizmin etkisiyle,
                    Multi-Kültürel bir yapıya evrilen dünyamızda artık her ülkede kendi yöresel yemeklerin yanında
                  başka ülkelerin lezzetleri aranır hale geldi. Turizmin yaygınlaşması ile sürekli seyahat eden insanlar
                  gittiği bölgelerde bir gastronomi kültürü yaratmaya başladılar. Özellikle ülkemizde turizmdeki hızlı
                                      gelişimin bu mesleğe olan talebi arttırmaya başlamıştır.
                  Aşçılığın, kolay bir meslek olduğunu maalesef söyleyemeyiz. Çünkü; aşçılık mesleği meşakkatli, sevgi
                  ve özveri isteyen bir meslek dalıdır. Ne yazık ki üniformanıza “Executive Chef” yazdırmak iyi bir aşçı
                                             olabilirsiniz anlamına gelmemektedir.
                 İyi bir aşçı olup olmadığınız; yapılan yemeklerdeki sunumunuz ve lezzetinizle, bünyesinde çalıştığınız
                     işletmenin, sizin verdiğiniz hizmeti alan müşterilerin beğenileri sayesinde belirlenmektedir.
                 Müşterileri memnun edip etmediğiniz ve işletmeninizin sürdürülebilir bir hizmete devamlılığı ise siz
                                        ve ekibinizin başarısı tarafından belirlenmektedir.
                              İyi bir aşçı olmak için sahip olmanız gereken özellikler nelerdir derseniz;
                      -Öncelikle bu mesleği severek yapmalısınız. Eğer üretmeyi sevmiyorsanız; aşçı olamazsınız.
                 -Aşçıların zorlu çalışma koşullarına hem ruhen hem de bedenen hazır olması gerektiğini vurgulamak
                                  isterim. Dayanıklılık ve özverili olmak, olmazsa olmazınız olmalı.
                   -Türk ve Dünya Mutfağına hakim olmalı, Besin ve Gastronomi Bilimi hakkında mutlaka kendinizi
                                                       geliştirmelisiniz.
                                          -Hijyen ve insan sağlığına önem vermelisiniz.
                   -İyi bir takım oyuncusu olmalısınız. Her ne kadar sahne önünde olmasanız da arka planda sizlerin
                               hazırladığı yemekler işletmenin yaşamı için hayati önem taşımaktadır.
                     -Aynı zamanda iyi bir ekip lideri olmalı, takım ruhu anlayışı ile ekibinizi aynı ortak hedeflere
                                                     odaklayabilmelisiniz.
                                            -Tat ve koku duyumlarınızı geliştirmelisiniz.
                            -Düzenli ve disiplinli çalışma alışkanlığına sahip olmalı, dikkatli ve titiz olmalısınız.
                                        -Yenilikçi, araştırmacı ve keşfetmeye meraklı olmalısınız.
                                   -Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanmaya yatkın olmalısınız.
                               -Sorun çözebilmeli, hızlı karar verebilmeli, analitik planlama yapabilmelisiniz.
                            Asla unutulmaması gereken nokta şu ki; Aşçıbaşı olarak hem konuklarınızın hem de
                           işletmenizin sizden beklentileri çok yüksektir. Konuklarınız kaliteli, sağlıklı ve lezzetli
                        yiyecekler yemek isterken, işletmeniz müşterilerini mutlu edecek kaliteli lezzetleri minimum
                        maliyetler ile üretmenizi ve maksimum karlılık sağlamanızı beklemektedir. İşte aşçının işinin
                       profesyoneli olup olmadığı burada ortaya çıkmaktadır. Profesyonel bir aşçı ile çalışmak isteyen
                        tüm işletmelere, aşçılık mesleğini seçecek gençlere ve mesleğinde
                        kendini geliştirmek isteyen şef arkadaşlara iletmek istediğim öneri
                                ve deneyimlerim yukarıda özetlediğim şekildedir.














                                                                                                         31
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36