Page 31 - BCC - BAHAR 2022 SAYI 12
P. 31
Bahar 2022 Sayı 12 bcccatering.com.tr
Nasıl iyi Bir Şef Olunur?
Aşçılık son yılların en fazla talep gören mesleği olarak karşımıza çıkmaya başladı. Turizmin etkisiyle,
Multi-Kültürel bir yapıya evrilen dünyamızda artık her ülkede kendi yöresel yemeklerin yanında
başka ülkelerin lezzetleri aranır hale geldi. Turizmin yaygınlaşması ile sürekli seyahat eden insanlar
gittiği bölgelerde bir gastronomi kültürü yaratmaya başladılar. Özellikle ülkemizde turizmdeki hızlı
gelişimin bu mesleğe olan talebi arttırmaya başlamıştır.
Aşçılığın, kolay bir meslek olduğunu maalesef söyleyemeyiz. Çünkü; aşçılık mesleği meşakkatli, sevgi
ve özveri isteyen bir meslek dalıdır. Ne yazık ki üniformanıza “Executive Chef” yazdırmak iyi bir aşçı
olabilirsiniz anlamına gelmemektedir.
İyi bir aşçı olup olmadığınız; yapılan yemeklerdeki sunumunuz ve lezzetinizle, bünyesinde çalıştığınız
işletmenin, sizin verdiğiniz hizmeti alan müşterilerin beğenileri sayesinde belirlenmektedir.
Müşterileri memnun edip etmediğiniz ve işletmeninizin sürdürülebilir bir hizmete devamlılığı ise siz
ve ekibinizin başarısı tarafından belirlenmektedir.
İyi bir aşçı olmak için sahip olmanız gereken özellikler nelerdir derseniz;
-Öncelikle bu mesleği severek yapmalısınız. Eğer üretmeyi sevmiyorsanız; aşçı olamazsınız.
-Aşçıların zorlu çalışma koşullarına hem ruhen hem de bedenen hazır olması gerektiğini vurgulamak
isterim. Dayanıklılık ve özverili olmak, olmazsa olmazınız olmalı.
-Türk ve Dünya Mutfağına hakim olmalı, Besin ve Gastronomi Bilimi hakkında mutlaka kendinizi
geliştirmelisiniz.
-Hijyen ve insan sağlığına önem vermelisiniz.
-İyi bir takım oyuncusu olmalısınız. Her ne kadar sahne önünde olmasanız da arka planda sizlerin
hazırladığı yemekler işletmenin yaşamı için hayati önem taşımaktadır.
-Aynı zamanda iyi bir ekip lideri olmalı, takım ruhu anlayışı ile ekibinizi aynı ortak hedeflere
odaklayabilmelisiniz.
-Tat ve koku duyumlarınızı geliştirmelisiniz.
-Düzenli ve disiplinli çalışma alışkanlığına sahip olmalı, dikkatli ve titiz olmalısınız.
-Yenilikçi, araştırmacı ve keşfetmeye meraklı olmalısınız.
-Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanmaya yatkın olmalısınız.
-Sorun çözebilmeli, hızlı karar verebilmeli, analitik planlama yapabilmelisiniz.
Asla unutulmaması gereken nokta şu ki; Aşçıbaşı olarak hem konuklarınızın hem de
işletmenizin sizden beklentileri çok yüksektir. Konuklarınız kaliteli, sağlıklı ve lezzetli
yiyecekler yemek isterken, işletmeniz müşterilerini mutlu edecek kaliteli lezzetleri minimum
maliyetler ile üretmenizi ve maksimum karlılık sağlamanızı beklemektedir. İşte aşçının işinin
profesyoneli olup olmadığı burada ortaya çıkmaktadır. Profesyonel bir aşçı ile çalışmak isteyen
tüm işletmelere, aşçılık mesleğini seçecek gençlere ve mesleğinde
kendini geliştirmek isteyen şef arkadaşlara iletmek istediğim öneri
ve deneyimlerim yukarıda özetlediğim şekildedir.
31