Page 35 - BCC - BAHAR 2022 SAYI 12
P. 35

Bahar 2022 Sayı 12                                                                       bcccatering.com.tr


            Sağlıklı beslenme besin çeşitliliğine dayalıdır ve günlük gereksinim duyulan enerji ve besin ögelerinin besinlerle
            vücuda alınması gerekmektedir. Besinler içerdikleri besin ögelerine göre beş grupta toplanmaktadır.
            Süt ve ürünleri grubu,
            Et, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar grubu,
            Ekmek ve tahıllar,
            Sebzeler
            Meyveler
            Çocuklarda ve gençlerde en yaygın görülen olumsuz beslenme alışkanlıklarından biri öğün atlamadır. Türkiye’de
            ve  dünyada yapılan  beslenme  alışkanlıkları  değerlendirildiğinde,  çocukların  en  sık  atladıkları  öğün,  günün
            en önemli öğünü olarak kabul edilen kahvaltıdır. Uykuda geçen uzun açlık sürecinden sonra çocukların güne
            besleyici bir kahvaltı ile başlaması sağlığı ve başarıyı destekleyecektir.
            Yumurta, protein kalitesi en yüksek olan yiyecektir. Bunun için bebek ve çocukların her gün 1 adet yumurta
            tüketmesi yararlıdır. Yumurtanın  sarısı  demir, A ve  B  grubu vitaminlerinden  zengindir.  Sağlıklı  bireyler  et
            tüketmedikleri günlerde, haftada 3-4 kez yumurta tüketebilir.
            1)Süt  ve  ürünleri  grubu;  süt  ile  yoğurt,  peynir,  kefir,  dondurma,  sütlü  tatlılar,  süttozu  gibi  sütten  yapılan
            ürünlerden oluşur. Süt ve ürünleri yüksek kalitede protein, kalsiyum, fosfor, çinko, B1, B2, B6, B12 ve niasin
            olmak üzere birçok besin ögesi için önemli kaynaktır. A, D, E ve K vitaminleri süt yağında bulunur. Alerji veya
            süt şekeri olan laktoza karşı duyarlılık (laktoz intoleransı) durumlarında düşük laktoz içeren süt veya laktozsuz
            süt ürünleri tüketilmeli; hekim ve diyetisyen ile görüşülmelidir. Çocuklar ve adolesan dönemi gençler, günlük
            2-4 porsiyon süt ve ürünlerini tüketmelidir.
            2) Et, yumurta, kurubaklagiller ve yağlı tohumlar grubu; et, tavuk, balık, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek
            gibi yiyeceklerin yanı sıra ceviz, fındık, fıstık gibi sert kabuklu yemişler/yağlı tohumlardan oluşur. Sert kabuklu
            yemişler/yağlı tohumlar diğer yiyeceklere göre fazla yağ içerdiklerinden tüketim miktarlarına dikkat etmek
            gerekir. Bu grup iyi kaliteli protein, demir, çinko, fosfor, magnezyum gibi mineraller ile B1, B6, B12 ve A vitamini
            kaynağıdır. B12 vitamini ise sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur. Bu gruptaki yiyecekler büyüme ve
            gelişmeyi sağlar. Hücre yenilenmesi, doku onarımı ve görme işlevinde, kan yapımında, sinir sistemi, sindirim
            sistemi  ve  deri  sağlığında  görevi  olan  besin  ögeleri  en  çok  bu  grupta  bulunur.  Hastalıklara  karşı  direnç
            kazanılmasında rolü olan en önemli yiyecek grubudur. Ette bulunan demirin vücutta kullanılabilirliği yüksek
            olduğundan demir eksikliği anemisini önlemede önemli yeri vardır. Et ve ürünleri, yumurta ve kurubaklagiller ile
            sert kabuklu yemişler/ yağlı tohumlardan adolesanların günlük tüketilmesi önerilen miktar 2.5-3 porsiyondur.
            3) Ekmek ve tahıllar grubu; ekmek, pirinç, makarna, erişte, kuskus, bulgur, yulaf, arpa ve kahvaltılık tahılları
            içerir.  Bu  yiyecekler  buğday,  yulaf,  pirinç,  çavdar,  arpa  ve  mısır  gibi  tahıllardan  yapılır.    Tahıl  ve  tahıl












































                                                                                                         35
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40