Page 36 - BCC - BAHAR 2022 SAYI 12
P. 36

Tadında Zamanında


            ürünleri  vitaminler,  mineraller,  karbonhidratlar
            (nişasta,  posa)  ve  diğer  besin  ögelerini  içermeleri
            nedeniyle  sağlık  acısından  önemli  yiyecekler  olup
            karbonhidrat  içeriği  yüksektir.  Bu  nedenle  de
            tahıllar  vücudun  temel  enerji  kaynağıdır.  Sinir,
            sindirim sistemi ile deri sağlığı ve hastalıklara karşı
            direnç oluşumunda önemli görevleri vardır. En fazla
            tüketilen tahıl ürünü ekmektir. Mayalı ekmeklerdeki
            bazı  minerallerin  (çinko,  bakır,  demir  gibi)
            emilimleri daha kolaydır dolayısıyla besin değerleri
            daha  yüksektir.  Tam  tahıllar  demir,  magnezyum,
            selenyum,  B vitaminleri ve  diyet  posası  gibi  besin
            ögelerinin kaynağıdır. Günlük tahıl tüketiminin en
            az yarısı “tam tahıl” olmalıdır. Ekmek ve tahıllardan
            günlük  tüketilmesi  önerilen  miktar  çocuklar  için
            2,5-5 porsiyon; adolesanlar için 3-8 porsiyondur.
            4)  Sebze  grubu;  sebzelerin  bileşimlerinin  önemli
            kısmı  su  olup  günlük  enerji,  yağ  ve  protein
            gereksinmesine çok az katkıda bulunurlar. Bununla
            beraber,  mineraller  ve  vitaminler  bakımından
            özellikle  folat  (folik  asit),  A  vitaminin  ön  ögesi
            olan  beta-karoten,  E,  C,  B2  vitamini,  kalsiyum,
            potasyum,  demir,  magnezyum,  posa  ve  diğer
            antioksidan  özellikte  olan  bileşiklerden  zengindir.
            Vücuttan  bazı  zararlı  maddelerin  atılmasına
            içerdikleri bu maddeler yardımcı olur. Büyüme ve
            gelişme,  hücre  yenilenmesi,  doku  onarımı,  deri
            ve  göz  sağlığı,  diş  ve  diş  eti  sağlığı,  kan  yapımı,
            hastalıklara  karşı  direncin  oluşumunda  etkindir.
            Bağırsak  çalışmasının  düzenlenmesine  yardımcı
            olur.  Sağlıklı  beslenmede  çeşitli  renk  ve  türlerde

                                                              sebze  tüketilmelidir.  Farklı  sebzeler,  farklı  besin  ögeleri
                                                              içerdikleri  için  gün  içerisinde  tüketilen  sebzelerin
                                                              çeşitlendirilmesi gerekir. Her gün koyu sarı renkli (havuç,
                                                              patates), koyu yeşil yapraklı (ıspanak, marul, kıvırcık, pazı,
                                                              semizotu, brokoli vb.), nişastalı (patates, bezelye) ve diğer
                                                              sebzeler (domates, soğan, taze fasulye) dengeli bir şekilde
                                                              tüketilmelidir.  Çocukların  günlük  beslenmesinde  1,5-2,5
                                                              porsiyon, adolesanların ise 2-3 porsiyon sebze tüketmesi
                                                              önerilmektedir.
                                                              5) Meyve grubu; meyveler ve sebzeler iki ayrı besin grubudur
                                                              ancak  besin  ögesi  içerikleri  oldukça  benzerdir.  Vücutta
                                                              benzer şekilde kullanılır. Meyvelerde de sebzelerde olduğu
                                                              gibi  tüketimlerinde  çeşitliliğin  sağlanması  önemlidir.
                                                              Genellikle turunçgiller grubu ve üzümsü meyveler (çilek,
                                                              ahududu,  böğürtlen,  yaban  mersini,  karadut  gibi)  ve
                                                              diğer  üzümler  C  vitamini  ile  çeşitli  antioksidanlardan
                                                              zengin iken; elma, muz, kayısı vb. meyveler potasyumdan
                                                              zengindir.  Meyvelerin  günlük  tüketilmesi  önerilen
                                                              miktarı çocuklar için 1,5-2,5 porsiyon;  adolesanlar için 2-3
                                                              porsiyondur.
                                                              Sebze  ve  meyvelerin  çiğ  tüketilmesi  tercih  edilmelidir.
                                                              Birçok vitamin ve mineral, sebze ve meyvelerin özellikle dış
                                                              yapraklarında, kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki
                                                              kısımlarında  bulunur.  Bu  nedenle  kabuklu  yenilebilen
                                                              meyveler  iyice  yıkandıktan  sonra  kabukları  soyulmadan
                                                              tüketilmeli,  soyulması  gerekiyorsa  mümkün  olduğunca
                                                              ince soyulmalıdır.




              36
   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41