Page 28 - BCC - BAHAR 2022 SAYI 12
P. 28

Tadında Zamanında


                                          UZMANINDAN










































                                                 Diyetisyen

                                                      Gizem

                                                    ÇELEBİ





          KAFEİN

          Merhaba,  ben  Diyetisyen  Gizem  ÇELEBİ.  Bugün  sizlere  vücut  metabolizma  hızına  olumlu  yönde  etkisi  olan
          kafeinden bahsedeceğim. Sosyal bir alışkanlığa dönüşen kafein, keyif ve enerji verici etkileriyle hayatımızdaki
          yerini her geçen gün biraz daha sağlamlaştırmış ve bu durum birçok kişinin hayatında bağımlılığa kadar ulaşmıştır.
          Kafein ilk kez 1819 yılında Alman kimyager Friedrich Ferdinand Runge tarafından, kahve çekirdeklerinden izole
          edilmiş olup elde edilen saf kafeine Runge Kafeini adı verilmiştir.
          Kafein tein, trimetilksantin, matein, guaranin, metilteobromin gibi isimlerle de anılan, başlıca çay, kahve, kakao,
          kola nut, mate, guarana olmak üzere 60’tan fazla bitki türünün meyvesinde, tohumlarında ya da yapraklarında
          bulunan doğal bir alkaloiddir. Dolayısıyla bu bitkilerden yapılan yiyecek ve içeceklerin çoğunda bulunur. Kafein
          tüketiminin en yaygın formu kahvedir, diğer tüketim formları ise soft içeceklerdir. Bir fincan kahve yaklaşık 100 mg
          kafein içerir. Ortalama ve sağlıklı bir bireyde kafeinin etkisi, kabaca 250 miligram ve üzeri dozlarda başlamaktadır
          ve günde 400 miligrama kadar tüketiminde herhangi bir sakınca bilinmemektedir.

          Kafeinin insanlar arasında kullanımı yaygındır ve vücutta çeşitli fizyolojik etkiler oluşturur. Bunların en yaygın
          olanları  ve  bilinenleri;  kafeinin  uyarıcı  etkisinden  kaynaklanan  uyanık  kalma,  fiziki  durgunluğu  azaltarak
          performansı arttırma, dikkat arttırma vb. gibi önemli etkilerdir.
          Doğru oranlarda tüketilen kafeinin bilişsel performans, egzersiz performansı ve metabolizma üzerinde olumlu
          bir etkisi olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle kafein tüketiminin kas gücünü artırdığı ve egzersiz sonucu
          oluşan yorgunluğu geciktirdiği yapılan çalışmalar sonucu bulunmuştur.
          Lipoliz (yağ yıkımı) ve yağ asidi oksidasyonu vücut yağını azaltmada önemli mekanizmalardır. Kafein yağ yıkımında
          rol oynayan lipoliz uyarıcısıdır. Bu yüzden kafeinin yağ metabolizması üzerindeki etkileri de büyüktür.



              28
   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33