Page 33 - BCC - BAHAR 2022 EYLÜL SAYISI
P. 33

Proteinler; Sporcuların spor yapmayan kişilere göre daha gelişmiş vücut kas
          kitlesine sahip oldukları bilinmektedir. Kasların yapısını proteinler oluşturur. Bu
          da sporcuların daha fazla protein almaları gerektiğini fikrini doğrulayabilir.

          Ancak kasların % 70 ‘i sudur. Su dışındaki ağırlığın ise yalnızca yarısı
          proteinlerden oluşturur. Bu kas proteinini koruyabilmek için günlük
          kullanılan protein kadar alınması gerekir. Günlük enerji gereksinimin %

          12-20 ‘si proteinlerden karşılanır. Bir günde ek olarak 10 gr kadar protein
          antrenman yapmak koşulu ile kas gelişimi için yeterli olmaktadır. Fazla
          protein alımı zararlıdır.


 Ancak günümüzde bile sporcu    Fazla protein alınırsa ne olur? Vücutta belli bir protein deposu

 ve antrenörler arasında bilimsel dayanağı olmayan yanlış   yoktur. Bu yüzden alınan proteinlerin fazlası yağa dönüşerek
 beslenme ve bilgi alışkanlıklarından söz etmek olasıdır.   depo edilir. Hayvansal kaynaklı proteinlerin yapılarında
 Beslenme planı yapılırken, antrenman planı yapılırmışcasına   katı yağ ve kolesterol bulunur. Proteinlerin parçalanması

 dikkat etmek gerekir. Beslenme planında, sporcunun diyetinde   sonucu oluşan artık maddelerin atımı (ürik asit) böbrekler
 beslenme içerikleri ve enerji değerleri dengeli olmalıdır.  ve idrar yolu ile olur. Bu da sporcularda su kaybına yol
          açar.
 Sporcu Beslenmesinde Nelere Dikkat Edilmeli,

 Nasıl Beslenmeliyiz?  Fazla protein alımı böbreklerin üzerine aşırı yük
          binmesi bu organda fonksiyon gören dokuların

 Karbonhidratlar; Karbonhidratlar kas ve karaciğerde glikojen olarak depolanır. Glikojen   kaybına neden olur ve organların erken
 kas aktivitesi için ‘hızlı enerji kaynağı’dır. Egzersiz süresince kaslarda depolanan glikojen   yaşlanmasına zemin hazırlar.
 kullanılır. Kolayca emilebilen karbonhidratların, tüketilmesi neticesinde, glikojen
 sentezinin optimize edilebileceği görülmüştür. Karbonhidrat alımının da toparlanma   Fazla protein alımı İdrarla

 prosesinin diğer elemanlarını dolaylı yoldan artırıp geliştirebileceğini biliyoruz.   kalsiyum atımını artırmaktadır.
 Karbonhidrat alımı, protein sentezinin kuvvetli bir uyaranı olan insülin salgılanmasını
 stimule eder, ki bu toparlanma ve adaptasyon süreçlerinin kilit aşamalarından biridir.  Vitaminler, Mineraller; Vücutta
          enerji oluşumunda, Sinir ve

 Yağlar; CHO iyi bir enerji kaynağı olmalarına karşın,1 saatten fazla aralıksız devam   sindirim siteminin normal
 eden oksijen tüketiminin % 60-80 olduğu uzun mesafe koşu,bisiklet,yürüyüş gibi   çalışmasında,
 spor dallarında enerji ihtiyacının % 70 ‘i yağlardan karşılanır. Yağların enerji olarak
 kullanılmasıyla kaslardaki glikojen depolarının boşalması da gecikmiş olur. Buna   Kas kasılmasında

 karşılık sporculara yağlardan zengin diyet önerilmez çünkü her insanın vücudunda   önemli görevler
 bir maratonu tamamlayacak kadar yağ bulunur. Çok düşük yağlı diyetler de   üstlenir.Yetersiz
 önerilmemektedir. Çok düşük yağlı diyet-mental fonksiyonlarda,immun fonksiyonlarda,   alımlarında

 hormon fonksiyonlarında, bazı vitaminlerin emiliminde ve enerji düzeyini OLUMSUZ   vücut çalışmasında
 etkiler.  düzensizlik  olur.







 32   TADINDA ZAMANINDA | EYLÜL 22                                              33   TADINDA ZAMANINDA | EYLÜL 22
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38