Page 30 - BCC - BAHAR 2022 SAYI 11
P. 30

MUTFAKTAN






                                                                                                                                     Köy Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

                                                                                                                                     2 su bardağı ılık su


                                                                              Kara Fırın (Taş Ekmeği):                               1,5 tatlı kaşığı tuz

                                                                              Kara fırın ekmeği veya taş                             6 su bardağı un
                                                                              fırın ekmeği gibi birçok                               1 yemek kaşığı kuru maya
                                                                              isimle bilinen ekmek oda
                                                                              sıcaklığında yaklaşık                                  1 yemek kaşığı şeker
                                                                              1 hafta, buzdolabında
                                                                              ise yaklaşık 1 aya kadar                               Üzeri İçin;
                                                                              tazeliğini koruyabiliyor.                              1 yemek kaşığı yoğurt
                                                                              Mevcut ekmeğin uzun
                                                                              süreli kullanımı da                                    Köy Ekmeği Tarifi Nasıl Yapılır?
                                                                              derin dondurucuda
                                                                              da saklanabiliyor                                      Ilık su, şeker ve maya bir kaba alınır, karıştırılır. Köpük köpük olunca,
                                                                                                                                     mayaya gelmiş demektir.
                                                                              olmasındandır. ( dolapta
                                                                              saklanılması durumunda                                 Un leğene konur, ortasına havuz açılır. Tuz atılır.
                                                                              1 ay dayanmakta. Diğer
          ekmeklere göre normal saklanma koşullarında ise  1 hafta tazeliğini koruyor.)                                              Havuzun ortasına, mayalı su dökülür. Önce çatal ile karıştırılır ki, hemen
                                                                                                                                     ele yapışmasın.
          Somun ekmeğinin normal ekmekten farkı nedir?
                                                                                                                                     Ardından, hamur küçük dokunuşlarla yoğrulur.
          Somun ekmeğinin diğer ekmeklere göre en önemli farkı:  Diğer normal
          ekmeklere pakmaya katılıyor, ama bu ekmek için bir gün öncesinden ekşi maya                                                Katı ise su eklenir, yumuşak ise un eklenir. Ele yapışmayan bir hamur elde
          üretilmektedir. Bu daha lezzetli                                                                                           edilir.
          ve daha doğal olduğu için bu şekilde yapılmaya devam ediliyor.  Bu ekmek, çok                                              Leğenin kapağı kapatılır ve hamur mayalanmaya bırakılır.
          fazla şişmanlatmıyor ve tok tutması bakımından diyet ekmeği diye de biliniyor.
                                                                                                                                     En az 1 saat dinlendirilir. Hamur iki katına çıkacak.
          “Önceki dönemlerde yufka çok fazla yapılmaz ama bu ekmekten yapılırdı”
                                                                                                                                     Eller unlanır. Mayaya gelen hamur alınır ve şekil verilir.
          Yöresel köy halkının seçimi; ekmek satışı
          ve fırıncılık sektörünün yaygın olmadığı                                                                                   Yağlanmış ve unlanmış tepsiye ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye konur.
          dönemlerde insanların kendi ekmeklerini                                                                                    Ortasına bıçakla kesik atılır. Yarım saat kadar, tepside dinlendirilir.
          kendilerinin yaptıkları ve önceki
          dönemlerde yufka çok fazla yapılmaz                                                                                        Üzerine yoğurt sürülür ve fırına verilir. Kızarıncaya kadar, kontrollü pişi-
          ama bu ekmek kullanımının yoğun                                                                                            rilir. (Fırın sıcaklığını, ilk olarak içinin de iyi bir şekilde pişmesi için 160
          olduğu yönündedir. Önceki dönemlerde                                                                                       dereceye ayarlayıp, bir süre bu şekilde pişiriyorum, ardından üzerinin de
          köy ve kasabalarda birkaç tane fırın                                                                                       güzelce kızarması için 200 dereceye yükseltiyorum)
          vardı. Fırınlarda ekmek ‘Hak’ usulüyle
          yapılırdı. Fırınında ekmek yapıldığında 1                                                                                  Piştikten sonra, fırından çıkarılır. Üzerine hafif su serpilir ve bez örtülür.
          kişiye 1 ekmek olarak ‘Hak’ payı veririrken                                                                                1 saat kadar dinlendirilir, soğumaya bırakılır.
          şu anda hemen hemen herkesin evinde
          ekmek fırını var ve artık herkes kendi                                                                                     Soğuduktan sonra, dilimlenir.
          yapabilir durumdadır.




             30 |bcccatering.com.tr                                                              TADINDA ZAMANINDA             BAHAR 2022 SAYI 11                                                                  bcccatering.com.tr | 31
   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35