Page 37 - BCC - BAHAR 2022 SAYI 12
P. 37

Bahar 2022 Sayı 12                                                                       bcccatering.com.tr


            Çocukların  ve  adolesanların  günlerinin  önemli  bir  bölümünü  okulda  geçirdiği  düşünüldüğünde  okulda
            beslenmeleri  önem  kazanmaktadır.  İki  ana  öğün  arasında  açlık  hisseden  çocuk;  besleyici  değeri  düşük,
            sağlıksız yiyecek ve içeceklerle karın doyurduğu gibi besinlerle geçen hastalık riski artmakta, beslenmenin
            maliyeti artmakta ve süreç dengesiz beslenme ile sonuçlanmaktadır.
            Beslenme çantası ile çocukların kahvaltı ve öğle yemeği arasında ya da öğle ve akşam yemeği arasında aç
            kalmalarının önüne geçilebileceği gibi sağlıklı besin tüketiminin sağlanarak, öğretmenler ve okul idaresince
            takibi yapılabilir.

            Okulda Sağlıklı Beslenme Önerileri
            Beslenme çantası, beslenme örtüsü, peçete ve su her gün getirilmelidir.
            Öğrencilerin getirdikleri besinleri tüketme durumu iyi takip edilmelidir.
            Getirilen sebze ve meyveler çok iyi bir şekilde yıkanmış olmalıdır.
            Beslenme  çantasında  yer  alacak  besinler  önerilirken  Millî  Eğitim  Bakanlığı’nın  yürürlükteki  ‘kantinlerde
            bulundurulacak besinlerle ilgili genelgesi’ göz önünde bulundurulmalıdır. İlgili genelge ile okullarda satışı
            uygun görülmeyen besinler beslenme çantasında önerilmemelidir.
            Beslenme çantası her gün çok iyi bir şekilde yıkanmalıdır.
            Beslenme çantası içeriği hazırlanırken velilerin ekonomik durumlarının göz önünde bulundurulması yerinde
            olacaktır.
            Beslenme çantası içeriği İl Sağlık Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü, İlçe Toplum Sağlığı Merkezi/Sağlıklı
            Hayat Merkezi bünyesinde görev yapan diyetisyen ile hazırlanabilir.
            Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programının bir parçası olarak okul sağlığı çalışmaları kapsamında Okul
            Sağlığı Bilim Kurulu’nun önerileri ile okulların sağlıklı seçenekler sunmalarına ve öğrencilerin sağlıklı yiyecek/
            içecek seçimi yapmalarına yardımcı olmak için “Okullarda Yiyecek ve İçecek Standartları” hazırlanmıştır.


























































                                                                                                         37
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42