Page 22 - BCC - BAHAR 2022 SAYI 12
P. 22

Tadında Zamanında



             Ses tellerini korumak
             isteyenler özellikle

             öğretmenler şarkı söyleyenler,

             spikerler haftada bir kaç kez
             tarçın çayı içmelidrler





























           yemeklere, içkilere renk,
           tat,  koku  ve  lezzet  verici
           olarak  katılan  doğal  bileşikler
           veya   bunların   karışımı   olarak
           tanımlanmaktadır. Baharatlar, gıdalara az
           miktarda katılmalarına rağmen, aroma ve lezzet
           değişiminde  önemli  rol  oynamaktadır.  İçerdikleri
           eterik yağlar ve alkoloidlerden dolayı bakterisit etkiye
           de sahiptirler.

           Baharatlar yemeklere, ait oldukları yemek kültürüne
           has  birer  kimlik  verir;  temelde  aynı  malzemelerden
           yapılan  bir  yemek  yöreye  özel  bir  baharatla  yöresel   dillerinde ülkelerinin
           bir karakter alır. Genç yaşta öğrenilen bu tatlar ileri   resmi  adı  Bharat.  Bu,
           yaşlarda  özlenir  aranır  olur.  Baharat  kullanımının   Hindu   kutsal   metinlerine
           toplum hayatında müzik, dans, giyim, lehçe ve nezaket   dayanan  Sankskritçe  bir  isimdir.
           kurallarına benzer işlevleri vardır.                Bir  zamanların  en  kıymetli  ticaret
                                                               mallarından  olan  baharat  da  çoğunlukla
           *  Aşçıların  belli  bir  tadı  tutturabilme  yarışında   bu  ülkeden  geldiği  için,  bu  lezzet  kaynakları
           ölçüşmelerine vesile olur,                          ‘baharat’ adıyla tanımlanmış olabilir.
           * Benzer kültürlerden kişilerin sofra başı birlikteliğini   Bahar  Arapça’  da  koku  anlamına  gelir.  Baharat
           pekiştirir,                                         ise  çoğuludur  yani  kokular  demektir.    Türkçe’
           * Değişik kültürlerden insanların birbirlerini oldukları   de  yeniden  çoğul  yapılarak  “baharatlar”  olarak
           gibi, damak tadı seçimleriyle birlikte kabul etmelerinin   yerleşmiştir.  Aroma  sözcüğü  ise  Yunanlıların
           (ya da reddedip aşağı görmelerinin) simgesi olabilir.  baharat için kullandığı eski bir sözcüktür.

           Bazı baharatlar içindeki etkin maddelerden dolayı ilaç   Size  tam  sırası  gelmişken  bu  konuda  yazılmış
           gibi etki yapar, bazen yemek içindeki karşı etkenleri   ‘Tehlikeli  Tatlar:  Tarih  Boyunca  Baharat’  isimli
           dengeler.                                           kitaptan  bahsetmeden  geçmek  istemem.  Kitabın
                                                               yazarı Andrew Dalby. Öyle bir kitap ki, okuyucuyu
           Hindistan’a  Hintliler,  Hindistan  demiyor.  Kendi   hem  tarihin  hem  de  coğrafyanın  içinde  oradan




              22
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27