Page 21 - BCC - BAHAR 2022 SAYI 12
P. 21

Bahar 2022 Sayı 12                                                                       bcccatering.com.tr



                                      yemeklere,  içkilere  renk,  tat,
                                      koku  ve  lezzet  verici  olarak
                                      katılan  doğal  bileşikler  veya
                                      bunların    karışımı    olarak
                                      tanımlanmaktadır.   Baharatlar,
                                      gıdalara     az      miktarda
                                      katılmalarına  rağmen,  aroma ve
                                      lezzet  değişiminde  önemli  rol
                                      oynamaktadır.  İçerdikleri  eterik
                                      yağlar  ve  alkoloidlerden  dolayı
                                      bakterisit etkiye de sahiptirler.

                                      Baharatlar   yemeklere,    ait
                                      oldukları  yemek  kültürüne  has
                                      birer  kimlik  verir;  temelde  aynı
                                      malzemelerden    yapılan   bir
                                      yemek yöreye özel bir baharatla
                                      yöresel  bir  karakter  alır.  Genç
                                      yaşta  öğrenilen  bu  tatlar  ileri
                                      yaşlarda  özlenir  aranır  olur.
                                      Baharat  kullanımının  toplum
                                      hayatında  müzik,  dans,  giyim,
                                      lehçe  ve  nezaket  kurallarına     Kara turp içi ovulup bal konur
                                      benzer işlevleri vardır.            ve üstü turpla kapatılıp, 24
                                                                          saat bekletilip, günde 3 çorba
                                      *   Aşçıların   belli   bir   tadı   kaşığı, bitene dek içilirse, kronik
                                      tutturabilme         yarışında
                                      ölçüşmelerine vesile olur,          öksürüğü kökten bitirir
                                      *  Benzer  kültürlerden  kişilerin
                                      sofra başı birlikteliğini pekiştirir,
                                      * Değişik kültürlerden insanların
                                      birbirlerini oldukları gibi, damak
                                      tadı  seçimleriyle  birlikte  kabul



    etmelerinin (ya da reddedip aşağı
    görmelerinin) simgesi olabilir.

    Bazı  baharatlar  içindeki  etkin
    maddelerden  dolayı  ilaç  gibi  etki
    yapar, bazen yemek içindeki karşı
    etkenleri dengeler.

    Hindistan’a  Hintliler,  Hindistan
    demiyor.    Kendi     dillerinde
    ülkelerinin  resmi  adı  Bharat.
    Bu,  Hindu  kutsal  metinlerine
    dayanan  Sankskritçe  bir  isimdir.
    Bir zamanların en kıymetli ticaret
    mallarından  olan  baharat  da
    çoğunlukla  bu  ülkeden  geldiği
    için, bu lezzet kaynakları ‘baharat’
    adıyla tanımlanmış olabilir.
    Bahar  Arapça’  da  koku  anlamına
    gelir.  Baharat  ise  çoğuludur  yani
    kokular demektir.  Türkçe’

     7 İncir ve 30 g sinameki, 2 -3 bardak suda incirler eriyip dağılana kadar
     kaynatılır ve bunu süzüp ılık içmek KABIZLIK sıkıntılarından kurtarır


                                                                                                         21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26