Page 21 - BCC - BAHAR 2022 SAYI 12
P. 21
Bahar 2022 Sayı 12 bcccatering.com.tr
yemeklere, içkilere renk, tat,
koku ve lezzet verici olarak
katılan doğal bileşikler veya
bunların karışımı olarak
tanımlanmaktadır. Baharatlar,
gıdalara az miktarda
katılmalarına rağmen, aroma ve
lezzet değişiminde önemli rol
oynamaktadır. İçerdikleri eterik
yağlar ve alkoloidlerden dolayı
bakterisit etkiye de sahiptirler.
Baharatlar yemeklere, ait
oldukları yemek kültürüne has
birer kimlik verir; temelde aynı
malzemelerden yapılan bir
yemek yöreye özel bir baharatla
yöresel bir karakter alır. Genç
yaşta öğrenilen bu tatlar ileri
yaşlarda özlenir aranır olur.
Baharat kullanımının toplum
hayatında müzik, dans, giyim,
lehçe ve nezaket kurallarına Kara turp içi ovulup bal konur
benzer işlevleri vardır. ve üstü turpla kapatılıp, 24
saat bekletilip, günde 3 çorba
* Aşçıların belli bir tadı kaşığı, bitene dek içilirse, kronik
tutturabilme yarışında
ölçüşmelerine vesile olur, öksürüğü kökten bitirir
* Benzer kültürlerden kişilerin
sofra başı birlikteliğini pekiştirir,
* Değişik kültürlerden insanların
birbirlerini oldukları gibi, damak
tadı seçimleriyle birlikte kabul
etmelerinin (ya da reddedip aşağı
görmelerinin) simgesi olabilir.
Bazı baharatlar içindeki etkin
maddelerden dolayı ilaç gibi etki
yapar, bazen yemek içindeki karşı
etkenleri dengeler.
Hindistan’a Hintliler, Hindistan
demiyor. Kendi dillerinde
ülkelerinin resmi adı Bharat.
Bu, Hindu kutsal metinlerine
dayanan Sankskritçe bir isimdir.
Bir zamanların en kıymetli ticaret
mallarından olan baharat da
çoğunlukla bu ülkeden geldiği
için, bu lezzet kaynakları ‘baharat’
adıyla tanımlanmış olabilir.
Bahar Arapça’ da koku anlamına
gelir. Baharat ise çoğuludur yani
kokular demektir. Türkçe’
7 İncir ve 30 g sinameki, 2 -3 bardak suda incirler eriyip dağılana kadar
kaynatılır ve bunu süzüp ılık içmek KABIZLIK sıkıntılarından kurtarır
21