Page 12 - BCC - BAHAR 2022 SAYI 12
P. 12

Tadında Zamanında





                                            Yeni bir gelir modeli olarak influencerlık hakkında neler
                                            söyleyebilirsiniz?
                                            Influencerlik son zamanların en popüler gelir modellerinden. Herkes bu
                                            alana yönelmeye çalışıyor ve hemen hemen herkesin sosyal mecralarda
                                            blog  tarzı  hesapları  var.  Herhangi  bir  alanda  güzel  ve  kaliteli  içerikler
                                            üreten  takip  ettiğim  influencerlar  var.  Bu  hesaplar  mevcutta  gelir  elde
                                            etmiyor ya  da  bu  amaçla  bu hesapları yönetmiyorlar  ama  sonuç  olarak
                                            bir  kitleyi  harekete  geçiriyorlar  ve  ilerleyen  zamanlarda  yaptıkları  işi
                                            gelire  çevirebiliyorlar.  Bu  tarz  hesapların  gelir  elde  etmesinin  hem
                                            markaya  ve  tabii  ki  bu  influencerlara  katkısı  oluyor.  Bu  tarz  bir  gelir
                                            modelini onaylıyorum. Sonuçta kazan - kazan ilkesi doğrultusunda hem
                                            markalar hem de influencerlar yaptıkları işten kazançlı çıkıyor. Çevremde
                                            gördüğüm, doğru iş birlikleri yapıp iyi sonuç alan çok fazla marka ve şirket
                                            var. Bu tarz bir gelir modelini onaylıyorum, sonuçta influencer emek verip
                                            bir  ürünü  markalaştırabiliyor ve  sonucunda  emeğinin karşılığını  alıyor.
                                            Fakat sosyal medyanın arka planda çok kirli bir yüzü var. Sosyal medya
                                            manipülasyona çok açık bir mecra. Maalesef hile ile takipçi arttırmak ya
                                            da gönderilerin beğenilerini yüksek göstermek çok kolay. Bu tarz hileleri
                                            kullanıp  markalarla  iş  birlikleri yapmaya  çalışan ve hatta yapabilen  çok
                                            fazla kişi var. Hatta bu şekilde emek vermeden işini meslekleştiren çok
                                            fazla kişiye de denk gelebiliyoruz. Bu tarz iş birliği yapan kişilere çevremde
                                            de denk geliyorum ama işletmeler manipüle oluyor ve iş birliğini yapıyor.
                                            Günün sonunda ise markaya herhangi bir değeri olmayan içeriklerin tek
                                            faydası influencer görünümlü kişilere oluyor. Bu tarz bir modeli kesinlikle
                                            onaylamıyor  ve  işletmelerin  bu  konuda  daha  uyanık  davranmasını
                                            istiyorum.


            Dışarıda yemek yerken en çok dikkat ettiğiniz noktalar neler?
             Yemek yerken en çok dikkat ettiğim şey kesinlikle hijyen. Eminim herkes için hijyen çok önemlidir, benim için
            eskiden beri hijyen önemlidir fakat sayfayı açtıktan ve işletmelerin mutfaklarında çekim yapmaya başladıktan
            sonra hijyenin önemi benim için daha da arttı. Özellikle Covid gibi bir dönem geçirdikten sonra hijyenin her
            alanda en çok da bu alanda önemli olduğunu düşünüyorum.

             Kaliteli yemek yemekten çok keyif alan birisi olarak ikinci önceliğim kesinlikle ürün lezzetidir. Bir yemek çok
            iyi sunulabilir, harika bir görseli olabilir fakat lezzeti kötüyse benim için pek bir kıymeti bulunmuyor. Hangi
            mutfağa ya da hangi yöreye ait bir ürün yediğimin çok bir önemi yok, moduma göre o an kebap yemekten ya da
            başka bir zaman Uzak Doğu yemeği yemekten keyif alabilirim. Ama önemli olan lezzetli olması.

            Restoranlara kendinizi tanıtıp, sayfanızdan bahsettiğinizde nasıl tepkiler alıyorsunuz?
            İlk 1 yıl restoranlara kendimi tanıtma gereği duymadım fakat sosyal medyada video özelliğinin daha çok öne
            çıkmasından kaynaklı video çekmek için mekanların mutfaklarına girmem gerekti. Tabi bunu yapmak içinde
            kendimi tanıtmalıydım. İlk başlarda neredeyse hiçbir işletme tarafından Tuzsuz Baharat ismi bilinmiyordu,
            zaten  bu  şekilde  çekim yapan  sayısı  neredeyse  sıfırdı.  O  zamanlar  bu  tarz  şeyler  çok  popüler  de  olmadığı
            için  sayfamdan  bahsedince  garipseyenler  oluyordu.  Bazen  beni  kendilerine  rakip  olarak  dükkan  açacak
            birisi  zanneden,  bazen  formülünü  çalacağımı  düşünen  kişiler  oluyordu.  Sanayi  tarzı  işletmelerde  özellikle
            zorlanıyordum  çünkü  çoğu  kişi  tam  olarak  ne  yapmak  istediğimi  kafasında  oturtamıyordu.  Ama  insanlara
            yaptıklarımı ve içeriklerimi anlatıp çoğu zaman çekimlerimi başarıyla sonlandırıyordum.
            İlerleyen zamanlarda ise yaptığım şey işletmelere fayda sağladı, hiç ziyaret etmediğim işletmeler takip etmeye
            başladı. Son zamanlarda çekim için gittiğim işletmelerin birçoğu zaten bizi tanıyor ve kendimizi tanıttığımızda
            şaşırıyorlar.  Hatta  inanmayıp  sayfayı  göster  diyenler  bile  oluyor. Ama  tabi  bunun yanı  sıra  bizi  bilen  fakat
            işletmesine çekim için gittiğimizde olumsuz tepki gösteren de çok oluyor. Kimisi özel bir içerik ile hazırladığı
            yemeği göstermek istemiyor haklı olarak ama bu durumla çoğu zaman kendisine, ürününe ya da hijyenine
            güvenmeyen işletmelerde karşılaşıyoruz.







              12
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17