Page 11 - BCC - BAHAR 2022 SAYI 12
P. 11

Bahar 2022 Sayı 12                                                                       bcccatering.com.tr


           Sayfanız nasıl büyüdü? Yeni bir gelir modeli olarak influencerlık hakkında neler
           söyleyebilirsiniz?
           Sayfayı açtığımızda başlarda arşivdeki ürünleri paylaşıyordum, zaten amacım da bu fotoğrafları boş yere galeride
           bekletmemek ve kaybetmemekti. Fakat bu fotoğraflar oldukça kalitesiz ve özensiz çekilmiş fotoğraflardı. Çünkü
           fotoğraf çekme konusunda çok iyi değildim, tek amacım yemek geldiğinde yemeği hızlıca çekip yemekti. Fotoğraf
           açısı, parlaklık, detay, arka plan gibi hiçbir unsura dikkat etmeden çekilen fotoğrafları paylaşırdım, zaten sayfa
           büyütmek gibi bir amacım da yoktu. Ama çevremizdeki arkadaşlarımızın da desteği ile ufak bir kitle başlarda
           oluşmuştu  bile.  Dediğim  gibi  o  zamanlar  Ankara’da  çok  az  kaliteli  yemek  hesabı  vardı,  bizim  sayfamızdaki
           fotoğraf kalitemiz düşük olmasına rağmen az kişinin bildiği ilgi çeken yerlere gidip objektif yorumlar yapıyor
           olmak insanların ilgisini çekmeye başladı. Sayfayı açtıktan 1 ay gibi bir süre sonra insanlar yorumlar yapmaya,
           mesaj atıp tavsiye almaya başladı. Bu bizim bir şeyleri doğru yaptığımızı gösterdi ve bu alanda bir fırsat olduğunu
           anlamamıza  neden  oldu.  Biz  de  içerik  kalitesini  arttırmak  ve  çekimlerle  ilgili  kendimizi  geliştirmek  için
           araştırmalar yapmaya başladık. Ankara’daki neredeyse her mekanla ilgili araştırmalar yaptık ve yediklerimizi
           objektif şekilde detaylıca paylaştık. Instagram ve sosyal medyanın algoritmik özelliklerini, hangi şekilde öne
           çıkabileceğimizi zamanla kavradık ve yaptığımız paylaşımlar zamanla büyük kitlelere ulaşmaya başladı.

           Bu sayfa dışında başka bir              Bu sayfayı açtıktan sonra yaşadığınız zorluklar neler,
           mesleğiniz var mı?                      takipçi kitlenizi nasıl artırdınız ?
           Bizim  sayfamızın  şöyle  bir  özelliği   Bahsettiğim gibi ilk başlarda Instagram’ı sadece arşivleme yapmak
           var,  özel  hayatımızı  hiçbir  şekilde   için  kullanmıştık.  Fakat  bu  işi  daha  kaliteli  yapan  hesaplara
           sayfamıza  karıştırmıyoruz.  6  yıldır   denk  gelmeye  başlayınca  biz  de  neden  böyle  olmayalım  sorusu
           bizi  takip  eden  insanlar  ismimizi,   aklımızda  yer  etmeye  başladı  ve  içimde  sayfayı  büyütme  isteği
           yaşımızı,   adımızı,   cinsiyetimizi,   oluştu. Büyümek içinse daha kaliteli içerikler oluşturmak ve daha
           mesleğimizi bilmezler. Şimdiye kadar    düzgün  çekimler  yapmak  gerekiyordu.  İlk  olarak  zorlandığımız
           hiçbir şekilde yüz göstermedik ya da    kısımlardan  biri  bu oldu. İyi bir ekipmanımız yoktu, ki olsa bile
           sesimizi  duyurmadık.  Gizemli  bir     çekim konusunda tecrübemiz çok zayıftı. Araştırmalar, denemeler
           taraf  bırakmak  istedik.  Bu  sebepten   ve uzun uğraşlar sonucu bu konudaki problemleri aştık ve içerik
           burada  mesleğimizi  belirmek  pek      kalitemizi arttırdık.
           doğru olmaz  Ama şunu söyleyebiliriz,
           sayfayı  bir  meslek  olarak  hiçbir    En zorlandığımız konulardan birisi ise çekim yapılacak yeri bulmak
           zaman  görmedik.  Benim  çok  yoğun     ve  çekimi  yapabilmekti.  İnsanların  ilgisini  görsellerden  ziyade
           bir  iş  hayatım  var  sayfayı  daha  çok   videolar daha çok çekiyor. İlk başlarda fotoğrafları çekip paylaşmak
           hobi  amaçlı  kafa  dağıttığım  bir  alan   yeterli oluyordu fakat sonradan kaliteyi arttırmak amacıyla ağırlık
           olarak görüyorum diyebilirim            olarak  videolar  üzerinden  gitmeye  karar  verdik.  Fakat  sonuçta
                                                   yemeğin hazırlanış aşamalarını çekmek için işletmenin mutfağına
                                                   girmeniz lazım ama çoğu işletme buna izin vermiyor.  Defalarca
                                                   kez  sırf  çekim  yapmak  için  kilometrelerce  yol  gidip  işletmenin
                                                   onayı olmadığı için elimiz boş döndüğümüz oldu. Planlarınız boşa
                                                   gidince  ve  yeni  bir  içerik  de  oluşturamayınca  stresli  bir  süreç
                                                   oluyor ve bu durum modunuzu düşürebiliyor.

                                                   Diğer bir zorlanılan konu ise, sosyal medya dinamikleri çok hızlı
                                                   değişiyor. Sürekli değişen trendleri takip etmeniz ve yeniliğe hızlıca
                                                   ayak  uydurmanız  içerikleri  de  ona  göre  oluşturmanız  gerekiyor.
                                                   Çok araştırma yapmanız ve kendinizi sürekli geliştirmeniz lazım.
                                                   Yoksa süreç içinde yok oluyorsunuz. Bunu yapmak da zaman alan
                                                   bir işlem ve bazen yıpratıcı olabiliyor.

                                                   Bizi  zorlayan  başka  bir  konu  ise  kendi  takipçilerimiz  oluyor.
                                                   Takipçilerimiz beğenmedikleri bir mekan, sevmedikleri bir sunum
                                                   ya da beğenmedikleri herhangi bir şeyden dolayı paylaşılan ürünün
                                                   yüksek fiyatlı olması sebebiyle çok ağır eleştiriler yapabiliyorlar.
                                                   Bazen  canı  sıkkın  birinin  ya  da  psikolojik  durumu  iyi  olmayan
                                                   birinin durduk hedef tahtası olabiliyorsunuz. Bu ilk başlarda çok
                                                   canımı sıkan bir durumdu fakat 6. yılın sonunda o kadar alıştım ki
                                                   artık çoğu zaman tepki bile vermiyorum.







                                                                                                         11
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16