Page 11 - BCC - BAHAR 2022 SAYI 12
P. 11
Bahar 2022 Sayı 12 bcccatering.com.tr
Sayfanız nasıl büyüdü? Yeni bir gelir modeli olarak influencerlık hakkında neler
söyleyebilirsiniz?
Sayfayı açtığımızda başlarda arşivdeki ürünleri paylaşıyordum, zaten amacım da bu fotoğrafları boş yere galeride
bekletmemek ve kaybetmemekti. Fakat bu fotoğraflar oldukça kalitesiz ve özensiz çekilmiş fotoğraflardı. Çünkü
fotoğraf çekme konusunda çok iyi değildim, tek amacım yemek geldiğinde yemeği hızlıca çekip yemekti. Fotoğraf
açısı, parlaklık, detay, arka plan gibi hiçbir unsura dikkat etmeden çekilen fotoğrafları paylaşırdım, zaten sayfa
büyütmek gibi bir amacım da yoktu. Ama çevremizdeki arkadaşlarımızın da desteği ile ufak bir kitle başlarda
oluşmuştu bile. Dediğim gibi o zamanlar Ankara’da çok az kaliteli yemek hesabı vardı, bizim sayfamızdaki
fotoğraf kalitemiz düşük olmasına rağmen az kişinin bildiği ilgi çeken yerlere gidip objektif yorumlar yapıyor
olmak insanların ilgisini çekmeye başladı. Sayfayı açtıktan 1 ay gibi bir süre sonra insanlar yorumlar yapmaya,
mesaj atıp tavsiye almaya başladı. Bu bizim bir şeyleri doğru yaptığımızı gösterdi ve bu alanda bir fırsat olduğunu
anlamamıza neden oldu. Biz de içerik kalitesini arttırmak ve çekimlerle ilgili kendimizi geliştirmek için
araştırmalar yapmaya başladık. Ankara’daki neredeyse her mekanla ilgili araştırmalar yaptık ve yediklerimizi
objektif şekilde detaylıca paylaştık. Instagram ve sosyal medyanın algoritmik özelliklerini, hangi şekilde öne
çıkabileceğimizi zamanla kavradık ve yaptığımız paylaşımlar zamanla büyük kitlelere ulaşmaya başladı.
Bu sayfa dışında başka bir Bu sayfayı açtıktan sonra yaşadığınız zorluklar neler,
mesleğiniz var mı? takipçi kitlenizi nasıl artırdınız ?
Bizim sayfamızın şöyle bir özelliği Bahsettiğim gibi ilk başlarda Instagram’ı sadece arşivleme yapmak
var, özel hayatımızı hiçbir şekilde için kullanmıştık. Fakat bu işi daha kaliteli yapan hesaplara
sayfamıza karıştırmıyoruz. 6 yıldır denk gelmeye başlayınca biz de neden böyle olmayalım sorusu
bizi takip eden insanlar ismimizi, aklımızda yer etmeye başladı ve içimde sayfayı büyütme isteği
yaşımızı, adımızı, cinsiyetimizi, oluştu. Büyümek içinse daha kaliteli içerikler oluşturmak ve daha
mesleğimizi bilmezler. Şimdiye kadar düzgün çekimler yapmak gerekiyordu. İlk olarak zorlandığımız
hiçbir şekilde yüz göstermedik ya da kısımlardan biri bu oldu. İyi bir ekipmanımız yoktu, ki olsa bile
sesimizi duyurmadık. Gizemli bir çekim konusunda tecrübemiz çok zayıftı. Araştırmalar, denemeler
taraf bırakmak istedik. Bu sebepten ve uzun uğraşlar sonucu bu konudaki problemleri aştık ve içerik
burada mesleğimizi belirmek pek kalitemizi arttırdık.
doğru olmaz Ama şunu söyleyebiliriz,
sayfayı bir meslek olarak hiçbir En zorlandığımız konulardan birisi ise çekim yapılacak yeri bulmak
zaman görmedik. Benim çok yoğun ve çekimi yapabilmekti. İnsanların ilgisini görsellerden ziyade
bir iş hayatım var sayfayı daha çok videolar daha çok çekiyor. İlk başlarda fotoğrafları çekip paylaşmak
hobi amaçlı kafa dağıttığım bir alan yeterli oluyordu fakat sonradan kaliteyi arttırmak amacıyla ağırlık
olarak görüyorum diyebilirim olarak videolar üzerinden gitmeye karar verdik. Fakat sonuçta
yemeğin hazırlanış aşamalarını çekmek için işletmenin mutfağına
girmeniz lazım ama çoğu işletme buna izin vermiyor. Defalarca
kez sırf çekim yapmak için kilometrelerce yol gidip işletmenin
onayı olmadığı için elimiz boş döndüğümüz oldu. Planlarınız boşa
gidince ve yeni bir içerik de oluşturamayınca stresli bir süreç
oluyor ve bu durum modunuzu düşürebiliyor.
Diğer bir zorlanılan konu ise, sosyal medya dinamikleri çok hızlı
değişiyor. Sürekli değişen trendleri takip etmeniz ve yeniliğe hızlıca
ayak uydurmanız içerikleri de ona göre oluşturmanız gerekiyor.
Çok araştırma yapmanız ve kendinizi sürekli geliştirmeniz lazım.
Yoksa süreç içinde yok oluyorsunuz. Bunu yapmak da zaman alan
bir işlem ve bazen yıpratıcı olabiliyor.
Bizi zorlayan başka bir konu ise kendi takipçilerimiz oluyor.
Takipçilerimiz beğenmedikleri bir mekan, sevmedikleri bir sunum
ya da beğenmedikleri herhangi bir şeyden dolayı paylaşılan ürünün
yüksek fiyatlı olması sebebiyle çok ağır eleştiriler yapabiliyorlar.
Bazen canı sıkkın birinin ya da psikolojik durumu iyi olmayan
birinin durduk hedef tahtası olabiliyorsunuz. Bu ilk başlarda çok
canımı sıkan bir durumdu fakat 6. yılın sonunda o kadar alıştım ki
artık çoğu zaman tepki bile vermiyorum.
11