Page 31 - BCC - BAHAR 2022 SAYI 11
P. 31
MUTFAKTAN
Köy Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler
2 su bardağı ılık su
Kara Fırın (Taş Ekmeği): 1,5 tatlı kaşığı tuz
Kara fırın ekmeği veya taş 6 su bardağı un
fırın ekmeği gibi birçok 1 yemek kaşığı kuru maya
isimle bilinen ekmek oda
sıcaklığında yaklaşık 1 yemek kaşığı şeker
1 hafta, buzdolabında
ise yaklaşık 1 aya kadar Üzeri İçin;
tazeliğini koruyabiliyor. 1 yemek kaşığı yoğurt
Mevcut ekmeğin uzun
süreli kullanımı da Köy Ekmeği Tarifi Nasıl Yapılır?
derin dondurucuda
da saklanabiliyor Ilık su, şeker ve maya bir kaba alınır, karıştırılır. Köpük köpük olunca,
mayaya gelmiş demektir.
olmasındandır. ( dolapta
saklanılması durumunda Un leğene konur, ortasına havuz açılır. Tuz atılır.
1 ay dayanmakta. Diğer
ekmeklere göre normal saklanma koşullarında ise 1 hafta tazeliğini koruyor.) Havuzun ortasına, mayalı su dökülür. Önce çatal ile karıştırılır ki, hemen
ele yapışmasın.
Somun ekmeğinin normal ekmekten farkı nedir?
Ardından, hamur küçük dokunuşlarla yoğrulur.
Somun ekmeğinin diğer ekmeklere göre en önemli farkı: Diğer normal
ekmeklere pakmaya katılıyor, ama bu ekmek için bir gün öncesinden ekşi maya Katı ise su eklenir, yumuşak ise un eklenir. Ele yapışmayan bir hamur elde
üretilmektedir. Bu daha lezzetli edilir.
ve daha doğal olduğu için bu şekilde yapılmaya devam ediliyor. Bu ekmek, çok Leğenin kapağı kapatılır ve hamur mayalanmaya bırakılır.
fazla şişmanlatmıyor ve tok tutması bakımından diyet ekmeği diye de biliniyor.
En az 1 saat dinlendirilir. Hamur iki katına çıkacak.
“Önceki dönemlerde yufka çok fazla yapılmaz ama bu ekmekten yapılırdı”
Eller unlanır. Mayaya gelen hamur alınır ve şekil verilir.
Yöresel köy halkının seçimi; ekmek satışı
ve fırıncılık sektörünün yaygın olmadığı Yağlanmış ve unlanmış tepsiye ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye konur.
dönemlerde insanların kendi ekmeklerini Ortasına bıçakla kesik atılır. Yarım saat kadar, tepside dinlendirilir.
kendilerinin yaptıkları ve önceki
dönemlerde yufka çok fazla yapılmaz Üzerine yoğurt sürülür ve fırına verilir. Kızarıncaya kadar, kontrollü pişi-
ama bu ekmek kullanımının yoğun rilir. (Fırın sıcaklığını, ilk olarak içinin de iyi bir şekilde pişmesi için 160
olduğu yönündedir. Önceki dönemlerde dereceye ayarlayıp, bir süre bu şekilde pişiriyorum, ardından üzerinin de
köy ve kasabalarda birkaç tane fırın güzelce kızarması için 200 dereceye yükseltiyorum)
vardı. Fırınlarda ekmek ‘Hak’ usulüyle
yapılırdı. Fırınında ekmek yapıldığında 1 Piştikten sonra, fırından çıkarılır. Üzerine hafif su serpilir ve bez örtülür.
kişiye 1 ekmek olarak ‘Hak’ payı veririrken 1 saat kadar dinlendirilir, soğumaya bırakılır.
şu anda hemen hemen herkesin evinde
ekmek fırını var ve artık herkes kendi Soğuduktan sonra, dilimlenir.
yapabilir durumdadır.
30 |bcccatering.com.tr TADINDA ZAMANINDA BAHAR 2022 SAYI 11 bcccatering.com.tr | 31