Page 31 - BCC - BAHAR 2022 SAYI 11
P. 31

MUTFAKTAN






              Köy Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

              2 su bardağı ılık su


 Kara Fırın (Taş Ekmeği):  1,5 tatlı kaşığı tuz

 Kara fırın ekmeği veya taş   6 su bardağı un
 fırın ekmeği gibi birçok   1 yemek kaşığı kuru maya
 isimle bilinen ekmek oda
 sıcaklığında yaklaşık   1 yemek kaşığı şeker
 1 hafta, buzdolabında
 ise yaklaşık 1 aya kadar   Üzeri İçin;
 tazeliğini koruyabiliyor.   1 yemek kaşığı yoğurt
 Mevcut ekmeğin uzun
 süreli kullanımı da   Köy Ekmeği Tarifi Nasıl Yapılır?
 derin dondurucuda
 da saklanabiliyor   Ilık su, şeker ve maya bir kaba alınır, karıştırılır. Köpük köpük olunca,
              mayaya gelmiş demektir.
 olmasındandır. ( dolapta
 saklanılması durumunda   Un leğene konur, ortasına havuz açılır. Tuz atılır.
 1 ay dayanmakta. Diğer
 ekmeklere göre normal saklanma koşullarında ise  1 hafta tazeliğini koruyor.)   Havuzun ortasına, mayalı su dökülür. Önce çatal ile karıştırılır ki, hemen
              ele yapışmasın.
 Somun ekmeğinin normal ekmekten farkı nedir?
              Ardından, hamur küçük dokunuşlarla yoğrulur.
 Somun ekmeğinin diğer ekmeklere göre en önemli farkı:  Diğer normal
 ekmeklere pakmaya katılıyor, ama bu ekmek için bir gün öncesinden ekşi maya   Katı ise su eklenir, yumuşak ise un eklenir. Ele yapışmayan bir hamur elde
 üretilmektedir. Bu daha lezzetli   edilir.
 ve daha doğal olduğu için bu şekilde yapılmaya devam ediliyor.  Bu ekmek, çok   Leğenin kapağı kapatılır ve hamur mayalanmaya bırakılır.
 fazla şişmanlatmıyor ve tok tutması bakımından diyet ekmeği diye de biliniyor.
              En az 1 saat dinlendirilir. Hamur iki katına çıkacak.
 “Önceki dönemlerde yufka çok fazla yapılmaz ama bu ekmekten yapılırdı”
              Eller unlanır. Mayaya gelen hamur alınır ve şekil verilir.
 Yöresel köy halkının seçimi; ekmek satışı
 ve fırıncılık sektörünün yaygın olmadığı   Yağlanmış ve unlanmış tepsiye ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye konur.
 dönemlerde insanların kendi ekmeklerini   Ortasına bıçakla kesik atılır. Yarım saat kadar, tepside dinlendirilir.
 kendilerinin yaptıkları ve önceki
 dönemlerde yufka çok fazla yapılmaz   Üzerine yoğurt sürülür ve fırına verilir. Kızarıncaya kadar, kontrollü pişi-
 ama bu ekmek kullanımının yoğun   rilir. (Fırın sıcaklığını, ilk olarak içinin de iyi bir şekilde pişmesi için 160
 olduğu yönündedir. Önceki dönemlerde   dereceye ayarlayıp, bir süre bu şekilde pişiriyorum, ardından üzerinin de
 köy ve kasabalarda birkaç tane fırın   güzelce kızarması için 200 dereceye yükseltiyorum)
 vardı. Fırınlarda ekmek ‘Hak’ usulüyle
 yapılırdı. Fırınında ekmek yapıldığında 1   Piştikten sonra, fırından çıkarılır. Üzerine hafif su serpilir ve bez örtülür.
 kişiye 1 ekmek olarak ‘Hak’ payı veririrken   1 saat kadar dinlendirilir, soğumaya bırakılır.
 şu anda hemen hemen herkesin evinde
 ekmek fırını var ve artık herkes kendi   Soğuduktan sonra, dilimlenir.
 yapabilir durumdadır.




 30 |bcccatering.com.tr  TADINDA ZAMANINDA  BAHAR 2022 SAYI 11                              bcccatering.com.tr | 31
   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36